Sköt i luften vid bankrån

NYHETER

Lämnade platsen på moped

Foto: En bank nära Globen i Stockholm rånades vid lunchtid på fredagen. Skottlossning hördes.

Nordeas bankkontor vid Globen, Stockholm, rånades på fredagen.

– Det är ett förmodat rån. Vi har fått rapporter om två gärningsmän, maskerade med hjälmar. När de lämnar platsen med moped skjuter de i luften, säger Joakim Caryll vid länskommunikationscentralen.

Larm om skottlossning vid Nordea Globen inkom till länskommunikationscentralen klockan 12.06 på fredagen. Inga personer ska ha kommit till skada.

– Men många är chockade. De här två gärningsmännen har hotat både personal och kunder, säger Joakim Caryll.

Kom rånarna över något byte?

– Ja, men jag tror inte det rör sig om några jättesummor. Vi betecknar rånet som grovt och det är tillvägagångssättet som gör att vi bedömer det som grovt, berättar Joakim Caryll.

Mörk moped

Efter rånet så försvann rånarna på en mörk EU-moped som saknade registreringsskyltar.

– Vi tror att bägge rånarna är åldern 20 till 25 år. De hade på sig mörka kläder. Sedan bar de mörka eller svarta integralhjälmar.

Hur arbetar ni för att få fast gärningsmännen?

– Vi jobbar på två fronter i sådana här ärenden. Dels arbetar vi på brottsplatsen med bevissäkring och vittnesupptagningar. Sedan arbetar vi på en annan front för att lokalisera och ta fast gärningsmännen. I nuläget vet jag att vi söker efter rånarna med helikopter och vi använder också befintliga resurser, däribland hundpatruller.

Vid 15.30-tiden uppgav TT att EU-mopeden som de två rånarna använde för att fly från banken hittats av polisen. Den återfanns vid Blåsutvägen, några kilometer från Nordeabanken.

Söker vittnen

Polisen genomför nu tekniska undersökningar vid banken, samtidigt som man knackar dörr vid Blåsutvägen. Polisen har även hundpatruller på plats.

– Vi är väldigt intresserade av vittnesuppgifter, säger Maria Hugolf, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till TT.