Hon såg sin make dras med i raset

Foto: Norrmannen Rolf Bae tillsammans med sin fru och klättrarkollega Cecilie.
NYHETER

Elva klättrare har mist livet i dödsdramat på K 2.

Norskan Cecilie Skog såg sin make och klättrarkollega Rolf Bae försvinna när delar av en isvägg rasade.

Rolf Bae kommer troligen aldrig att hämtas ner från K2. En räddningsinsats för att bärga hans kropp vore alltför riskabelt.

Foto: 33-årige Rolf Bae befaras ha omkommit.

Flera grupper med klättrare försökte nå toppen på världens näst högsta berg på fredagen. Bland dem fanns en norsk expedition, bestående av Cecilie Skog, Rolf Bae, Lars Nessa och Øystein Stangeland.

Elva klättrare har omkommit i helgens dödsdrama på K 2 – vilket gör detta till en av de värsta katastrofen någonsin inom klättring.

Norrmannen Rolf Bae, 33, är en av dem som förolyckats. Det bekräftar den norska expeditionens talesperson Bjørn Sekkesæter för VG Nett.

"Rolf är borta"

Tidigt på lördagmorgonen fick Bjørn Sekkesæter ett samtal från Cecilie Skog. Hon förklarade att hon, Lars Nessa och Øystein Stangeland tagit sig ned till lägret på 8000 meters höjd. Men maken Rolf Bae var borta.

– Cecilie ringde till mig klockan 03.15, natten till i går (svensk tid, reds anm). Hon sa "Rolf är borta", säger Bjørn Sekkesæter till VG.

Norrmannen omkom när en isvägg rasade på 8600 meters höjd. Olyckan inträffade när den norska gruppen var på väg ned sedan två av klättrarna nått toppen.

Den irländske klättraren Pat Falvey har haft kontakt med klättrarna på K 2. För honom ska Cecilie Skog ha berättat hur hon såg sin make störta mot avgrunden.

– Hon såg honom dras med i raset, säger Pat Falvey till The Times.

Falvey säger att goda väderförutsättningar gjorde att flera klättrarna försökte nå toppen. Men plötsligt skedde ett väderomslag, vilket satt igång laviner och fick isväggen att rasa.

Klättarna omkom när de drogs med i laviner och fick stora isbitar på sig. Andra som en följd av den höga höjden och kylan. Enligt Reuters ska fem koreaner, en serb och en pakistanier vara bland de döda.

Kommer aldrig hem

Rol Bae kommer troligen aldrig hämtas ned från K2 där han förolyckades. En räddningsinsats för att hämta hem hans kropp vore alltför riskabelt för de som deltar.

– jag har aldrig hört om nnågon som blivit hämtad från K2. Men vi vet inte vad som kommer att ske och jag vill inte anta något i nuläget. Vi vet ju inte hur högt han ligger men jag räknar med att det är för högt för att en helikopter ska kunna komma dit, säger Bjørn Sekkesæter till VG Nett.

På väg ned

De senaste dygnen har varit en kamp mot klockan. Flera klättrare satt fast ovanför Bottleneck Couloir - en av bergets hårdaste passager.

Vid lunchtid på söndagen kom beskedet att klättrarna, med hjälp av svensken Fredrik Sträng och andra klättrare, var på väg nedåt mot ett basläger på 5 100 meter och en relativ säkerhet, skriver TT.

Fler artiklar: