”Jag ger inte upp”

NYHETER

Italiensk klättrare fortfarande fast på 6000 meters höjd: ”Det har varit ett helvete häruppe”

Den svårt frostskadade italienaren Marco Confortola är fortfarande strandsatt på K2 efter en flera dygn lång mardröm.

Via en satellittelefon har han på måndagen varit i kontakt med sina klättrarkollegor och berättat om dramat.

– Jag har aldrig varit en person som ger upp och jag har inte tänkt göra det nu heller, skriver italienska tidningen Repubblica enligt VG nett.

Det var i lördags som en lavin gick på 8600 meters höjd, nära toppen på K2, ett berg som är mycket svårare att bestiga än Mount Everest. Många klättare befann sig på väg mot toppen och minst elva av dem dog.

På måndagen fortsatte ansträngningarna för att rädda fler bergsklättrare.

Svåra frostskador

En av klättrarna är fortfarande efter två dygn kvar på berget rapporterar AP.

Det är italienaren Marco Confortola strandsatt på 6000 m höjd. Han lider av svåra frostskador, säger en representant för helikopterbolaget som tidigt på måndagsmorgonen flög upp mot berget för att försöka rädda överlevande.

En helikopter lyckades tidigare i dag rädda två holländare men den helikopter som försökte nå Confortola tvingades senare att vända, och i stället påbörjade tre höghöjdsbärare den mödosamma uppgiften att nå fram till honom och forsla ner honom. Sent på eftermiddagen skriver den norska tidningen VG nett att en räddningshelikopter kommer göra ett nytt försök att hämta ner italienaren på tisdagsmorgonen.

Har pratat med sina vänner

Via en satelittelefon har Confortola på måndagen varit i kontakt med sina klättrarkollegor och berättat om dramat.

– Jag har aldrig varit en person som ger upp och jag har inte tänkt göra det nu heller, skriver italienska tidningen Repubblica enligt VG nett.

Trots allvarliga frostskador på fötterna försöker italienaren ta sig ner från fjället och hoppas att han ska kunna bli hämtad under morgondagen skriver VG nett.

– Det har varit ett helvete däruppe, säger italienaren.

Confortola har nu passerat "Camino Bill" som ligger på 6000 meters höjd. En höjd han var tvungen att ta sig ner till för att kunna hämtas med helikopter.

– När jag började att gå neråt befann jag mig på 8000 meters höjd. Jag hade inga krafter och somnade plötsligt i snön. När jag vaknade upp visste jag inte längre var jag var, säger italienaren.

Holländare räddades

De båda holländare som under måndagen kunde räddas med helikopter vårdas nu på militärsjukhuset i Skurdu, skriver ekstrabladet.dk.

De båda männen var svårt köldskadade och kan nu komma att behöva amputera både händer och fötter.

– Minst en av dem måste amputera ett ben och ena handen enligt våra läkare, säger bergsguiden Sultan Alam till Reuters.

På väg ner

Den norska kvinnan Cecile Skogs som fick se sin man och klätterkompanjon Rolf Bae förolyckas har nu börjat sin väg hemåt.

–Cecile Skog är på väg ned från fjället till fots, tillsammans med en grupp klättrare. Enligt planen ska hon vara framme i Skurdu den 6:e augusti, säger Nadeem Ahmed, som är journalist för den pakistanske nyhetsbyrån DPA till Vg nett.

Efter Cecilie Skog har kommit fram till Skurdu åker hon vidare till Islamabad där hennes familj väntar.

Föräldrarna till Cecilie Skogs man, norrmannen Rolf Bae, har gjort klart att de vill att sonens kropp stannar på berget.

– Vi vill inte att några andra människor ska utsättas för fara i försök att hitta honom, sade Baes far till Aftenposten.

Oklart om flera överlevt

Enligt AP har räddningshelikoptrar upptäckt överlevare på berget, men inte kunnat nå dem på grund av den tunna luften. Hur många på berget som är kvar i livet är oklart, på den extremt höga höjden klarar man sig bara i två till tre dygn.