”Obama – en afroamerikan som är artikulerad”

NYHETER

Här är några av Joe Bidens mest omtalade uttalanden

En respekterad demokratisk senator med katolska rötter och utrikespolitisk erfarenhet som balanserar upp allt Obama saknar.

Ett sätt att se på vicepresidentkandidaten.

Men Joseph Biden har också en historia av att sätta sig själv i klistret.

1987 – Joseph Bidens presidentkampanj faller som ett korthus redan innan första omgången efter att han anklagas för att han plagierat Neil Kinnock, den dåvarande ledaren för Brittiska Labour. Även om han angett Neil Kinnock som källa vid flera tillfällen filmades ett tillfälle när han inte gjorde det och omintgjorde fortsatt kampanjande.

Juni 2006 – Kommenterar den ökande befolkningen av invandrande indier i hemstaten Delawere med: ”Du kan inte gå in på en 7-11 eller Dunkin' Donuts om du inte har en svag indisk accent. Och jag skojar inte.”

Augusti 2006 – Får frågan om en liberal från nordöst kan tävla mot mer konservativa kandidater från södern. ”Du känner till min stat. Min stat var en slavstat. Min stat är en gränsstat. Min stat har den åttonde största svarta befolkningen i landet. Min stat är allt annat än en liberal nordöststat”

December 2006 – Upprepar kommentaren i augusti i South Carolina, med tillägget ”Delaware var en slavstat som krigade med nordstaterna. Det var bara för att vi inte kunde hitta till söder. Det var några stater i vägen.”

Februari 2007 – Orsakar stor uppmärksamhet för sin kommentar av Obama som den förste: ”Afroamerikan som är artikulerad och smart och ren och en snygg man”.

Kommentarer han sedan bad om ursäkt för ifall de misstolkats.

Juni 2007 – Råkar i blåsväder efter att han kommenterat president George W Bush med ord som ”tondöv” och ”hjärndöd” i samband med dennes benådning av den förre vitahuset-medarbetaren Scooter Libby.

Medarbetaren dömdes för bland annat ljugit för utredare kring läckor om namnet på en CIA-agent.

ARTIKELN HANDLAR OM