Kapare släppte passagerare

NYHETER

Alla passagerarna på det kapade sudanesiska planet släpptes på onsdagen i Libyen. Men besättningen hölls kvar ombord.

Kaparen eller kaparna har begärt att planet ska flygas till Paris.

Kaparna avvisade myndigheternas erbjudande om att förse passagerarna med mat. Men sedan luftkonditioneringen slocknat och en passagerare svimmat av hettan gick kaparna med på att släppa kvinnor och barn.

Kort därefter rapporterades att samtliga passagerare frigivits. Flygplanets sju besättningsmän fanns dock kvar på planet.

Förhandlingar fördes därefter med en av kaparna. Enligt flygplatschefen finns inga andra krav än att få tillräckligt med bränsle och kartor för att hitta till Paris, rapporterar den libyska nyhetsbyrån Jana.

Ville till Kairo

Boeingflygplanet med 77 passagerare och sju besättningsmedlemmar ombord kapades strax efter att det hade lyft från Nyala i Darfur. Planet var på väg till Sudans huvudstad Khartum, men kaparen eller kaparna begärde att det skulle flygas till Kairo.

När de egyptiska myndigheterna nekade planet att landa fortsatte planet i stället mot Libyen och landade senare utanför oasen Kufra i sydöstra Libyen. Bränslet ska då ha varit på upphällningen.

Bland passagerarna uppges tre högt uppsatta medlemmar i Minni Minnawi-fraktionen av Sudans befrielsearmé (SLM) finnas. Det är en före detta rebellrörelse i Darfur som undertecknat en fredsuppgörelse med regeringen.

Tio eller en

Ombord fanns också medlemmar av den regionala regeringen i Darfur, rapporterar nyhetsbyrån Mena.

Det råder förvirring kring vilka kidnapparna är. Enligt tidiga uppgifter från tv-kanalen al-Jazira är kaparna tio till antalet, men uppgifterna går isär och andra källor talar om två kapare eller kanske bara en.

Enligt al-Jazira tillhör kaparna en gren av SLM som inte skrivit under fredsavtalet med regeringen, anhängare till Abdel Wahed Mohammed al-Nur. Detta förnekades dock snabbt av en talesman för Abdel Wahed-fraktionen:

– Vi har ingen som helst del i denna kapning. Den strider helt mot våra mål och värderingar. Vi fördömer starkt denna kapning, sade en talesman för gruppen.

Motivet oklart

Efter att planet landat inledde de libyska myndigheterna en dialog med kaparna. De har vägrat att identifiera sig enligt Jana.

– För tillfället har vi inga uppgifter om varför mannen kapade planet. De enda kraven vi känner till är att de vill ha mat, bränsle och tillstånd att flyga till Paris, säger Hassan Mortada på flygbolaget Sun Air.

Sudan kallar kaparna för terrorister och har riktat en formell begäran till Libyen om att de ska gripas och utlämnas till Sudan.

TT-Reuters