Polisen tipsades om mördaren

avSusanna Vidlund

Utredning ska visa om polisen agerade fel

Redan i november förra året tipsades polisen om Anders Eklund, 42.

Men han kontrollerades aldrig då.

Nu startar polisen en oberoende utredning för att reda ut vad som egentligen hände.

– Det här är något vi kommer att få stå till svars för. Vi är beredda på att få kritik, säger Sven-Åke Petters vid Dalapolisen till Dalarnas Tidningar.

På måndagen uppgav polisen vid sin presskonferens att man har övelämnat ärendet till Åklagarmyndighetens riksenhet för polismål för en oberoende utredning.

30 tips

I november förra året togs mordet på Pernilla Hellgren upp i ett inslag i tv-programmet Efterlyst. Leif G W Persson, professor i kriminologi, lanserade en ny teori efter att ha studerat mordet på 16-åriga Malin Olsson i Göteborg. Han ansåg att det kunde röra sig om samma gärningsman, en seriemördare.

Leif Nyqvist, spaningsledare i Pernilla-mordet, medverkade i programmet och bad tittarna höra av sig om de hade tips till polisen. Cirka 30 tips kom in.

Efter att Leif Nykvist hade gått igenom högen, meddelade han att två nya tips bedömdes som intressanta och skulle kontrolleras.

Efter det skedde ingen utveckling. Inte förrän nu i dagarna.

Hade kunnat vara i livet

När Engla, 10 år, försvann så fångades av en slump en misstänkt gärningsman på bild. En man som visade sig vara Anders Eklund, 42. En man som tidigare dömts för sexualbrott.

Nu har han erkänt mordet på Pernilla Hellgren. Han har också erkänt mordet på Engla.

I fem månaders tid har Dalapolisen haft möjligheten att närmare utreda Anders Eklund i samband med Pernilla-mordet. Så länge låg nämligen hans namn i tipshögen som polisen hade efter programmet Efterlyst. Ingen hade kontrollerat honom.

– Om vi hade agerat hade flickan levt. Den frågan måste vi ställa oss nu, säger Sven-Åke Petters till Dalarnas Tidningar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott