Låg död i soffan

avJohn Granlund, Josefin Westin, Niklas Eriksson, Pontus Ahlkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjen: Drogerna tog William Petzälls liv

1 av 9 | Foto: KNÄPPAREN AB
William Petzäll umgicks med ett gäng invandrarkillar som ung.

Riksdagsledamoten ­William Petzäll, 24, ­kämpade mot drogerna.

I går hittades han död på sin mammas soffa.

Kvällen före skickade han ett sista sms till sin mentor: ”Jag har haft det väldigt jobbigt nu sista ­tiden.

Den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten William Petzäll dog i går, 24 år gammal. Han ­hittades vid 16-tiden av en nära anhörig som råkade ­titta in genom ett fönster till mammans villa. Där låg Petzäll livlös över en soffa. När politikern inte reagerade på släktingens rop krossade han en ruta och ringde 112.

Då var det redan för sent.

Efter att räddningstjänst och polis anlänt till platsen dödförklarades William Petzäll av en läkare.

– Lägenheten är tills vidare avspärrad för teknisk undersökning, men för när­varande har vi inget som tyder på att mannen utsatts för något brott. En rättsmedicinsk undersökning kommer att göras för att fastställa dödsorsaken, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen.

Fyllda av sorg

För William Petzälls familj var lördagen en dag fylld av sorg. Till Aftonbladet säger flera av hans släktingar samstämmigt att det var drogerna som till slut tog den unge politikerns liv.

– Det har varit problem hela tiden, säger en kvinnlig nära släkting.

Fick inte rätt hjälp

Efter att William Petzäll lämnade Sverigedemokraterna förra året talade han öppet om sina drog­problem, överdoser och behandlingshem. Tiden som politisk vilde i riksdagen kantades av tunga sorger och problem. Bland annat hittade han en död kvinna i sin lägenhet i juni i år.

Men Petzäll fick inte den hjälp han sökte efter.

– Jag vet att han gick och väntade på att få komma in på en behandling. Han har kämpat så, säger Agneta Söderlund, ordförande i Svenska Brukarföreningen Anhöriga.

Kvällen före sin död skickade William Petzäll ett sista sms till sin mentor Berne Stålenkrantz, ordförande i Svenska Brukarföreningen.

– Han mådde dåligt och skulle komma till Stockholm på måndag. Han ville komma ifrån Varberg, säger Stålenkrantz.

Skickade ett sms

I sitt sms skrev William Petzäll:

”Jag har haft det väldigt jobbigt nu sista tiden. Det har varit väldigt tidskrävande.”

Näst sista gången de sågs var i somras. Då stod de tillsammans under ett träd som planterats i Årstaviken i Stockholm för att minnas Svenska Brukarföreningens kamrater som gått bort.

– Det gör så himla ont att tänka på. Där stod han och pratade om att det måste bli en skillnad. Att människor måste få hjälp när de ber om hjälp.

William Petzäll blev 24 år gammal.

Tre riksdagsledamöter har gått bort – inom loppet av bara tre veckor

Inom loppet av tre veckor har tre unga riksdagsledamöter gått bort.

Johnny Munkhammar (M) blev 34 år. Carina ­Moberg (S) 46, och William Petzäll 24.

Moderate riksdagsmannen och författaren Johnny Munkhammar dog den 13 augusti i sviterna av cancer. 2009 gick han ut med att han led av den elakartade och ovanliga formen adenoidcystisk cancer, som satt sig i en körtel på halsen.

Han blev 37 år gammal.

Carina Moberg var riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 1994. Den utbildade sjukgymnasten dog den 15 augusti efter en tids sjukdom.

– Vi minns Carina för hennes varma hjärta, tydliga värderingar och henne stora engagemang, sa S-ledaren Stefan Löfven i ett uttalande.

Politiske vilden William Petzäll hittades i går död i sin mammas bostad. Han blev bara 24 år.

Publicerad: