Eriksson: “Brott mot regeringsformen”

avAnders Clark

Publicerad:
Uppdaterad:

Utlovar skarp KU-kritik mot näringsministern

1 av 3

Annie Lööf (C) gav felaktiga uppgifter till Konstitutionsutskottet.

Nu riktar KU-ordförande Peter Eriksson (MP) hård kritik mot Lööfs hantering av frågan.

– Det är ett brott mot Regeringsformen.

Aftonbladet begärde ut information om Näringsdepartementets utgifter på fester.

Då ringde Näringsminster Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren upp Ekot och berättade om utgifterna. Strax därefter fick Ekot ut dokumentet av Hultgren.

Aftonbladet fick vänta i tre dagar på samma uppgifter.

Då: ”Lämnades aldrig ut”

Händelserna ledde till att Aftonbladets Richard Aschberg JO-anmälde Näringsdepartementet som näringsminster Annie Lööf (C) är chef för samtidigt om Leif Pagrotsky (S) anmälde departementet till Konstitutionsutskottet.

Tidigare i veckan frågade utskottet ut Annie Lööf. Då meddelade hon: “Handlingen lämnades aldrig ut”.

Nu avslöjar Ekot att de i motsats till vad Annie Lööf sagt till KU fick handlingarna från Näringsdepartementet.

Peter Eriksson är ordförande i KU och menar att frågan om departementet lämnat ut handlingen till en annan reporter än den som först begärde den var central för Annie Lööfs trovärdighet.

Eriksson: “Låg trovärdighet”

– Hon var väldigt kaxig och självsäker i utskottet, hon räknad kanske med att Ekot inte skulle lämna ut uppgifterna, säger Peter Eriksson till Aftonbladet och menar att Lööf troligtvis kände till utlämnandet.

– Det är medvetet att man från Näringsdepartementet inte vill avslöja att man lämnat ut handlingarna till en konkurrent till Aftonbladet.

Menar du att hon ljög?

– Det har i alla fall låg trovärdighet. Det är konstigt om hon inte tagit reda på hur det faktiskt förhållit sig. Det handlar om hennes närmaste medarbetare som hon själv har valt och hon har ansvar för vad Näringsdepartementet gör. Rent sakligt spelar det inte så stor roll om det är hon eller hennes närmaste medarbetare.

Enligt Peter Eriksson kommer KU gå vidare med fallet i nästa vecka.

– Det är ett brott mot regeringsformen. Jag tycker att vi har tillräckligt mycket för att rikta mycket skarp kritik.

Nu: ”Beklagar det inträffade”

Aftonbladet har sökt Annie Lööf. Men näringsdepartementets presschef Anna-Karin Nyman hänvisar Aftonbladet till ett brev de skickat till Konstitutionsutskottet under fredagen.

– För oss är det viktigaste att vi pratar med KU och inte lämnar uppgifter till media.

Tidigare kommenterade Lööf händelsen till Ekot:

– Det är viktigt att behandla journalister lika. Jag har definitivt ingen annan uppfattning och kan bara beklaga om något annat har skett.

I brevet till KU skriver Annie Lööf att hon ”beklagar det inträffade och konstaterar att Näringsdepartementet borde ha säkerställt att handlingen hade lämnats ut till reportern som begärt ut den innan den lämnades ut till någon annan”.

Trots att Ekot fick uppgifter av Näringsdepartementet innan Aftonbladet menar Ekots chef Anne Lagercrantz att det inte gått rätt till:

– Jag tycker att det är djupt problematiskt. Här är det Aftonbladet som gjort ett bra journalistiskt grundjobb och ställt de relevanta frågorna. Sen får vi frukten av er fråga och det är så klart fel.

Publicerad: