Lena Mellin: ”Det ser inte bra ut för någon av dem”

avOlof Svensson

Socialdemokraterna rasar kraftigt – och om det vore val i dag hade Kristdemokraterna åkt ur riksdagen, enligt Aftonbladet/United Minds.

Vem bör vara mest orolig – Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven?

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin ger svaret.

Lena Mellin Hatcitatet: ”Har hört rykten från flera oberoende personer om ett påstått sexköp i Gambia. Kan du bekräfta?” ”Du är inte bara fet och ful, du är korkad också.”
Kommentar: Jag har bestämt mig för att de som påstår att de hatar mig är ovidkommande. Jag skriver inte för dem, jag skriver för alla andra. Men min förundran är stor och jag undrar var de här människorna finns på dagarna. Inte i min ovirtuella värld i alla fall.

– Det är inte vidare bra för någon av dem. Det som är jobbigt för Reinfeldt är att Kristdemokraterna ligger under fyraprocentsspärren – utan dem blir det ingen alliansregering. Löfven bör oroa sig över att han har tappat så mycket efter att han lagt fram sitt viktigaste dokument hittills, nämligen skuggbudgeten. Den har uppenbarligen inte förstärkt förtroendet för Socialdemokraterna, säger Lena Mellin.

Betyder det här att Stefan Löfvens smekmånad är över?

– Den har definitivt klingat av. Han hade en ganska lätt uppgift i början - att framstå som lugnare och kunnigare än vad Håkan Juholt gjorde. Det var kaos innan och han återställde åtminstone ordningen i torpet. Nu vill folk ha något mer och det tycker de uppenbart inte att han levererar.

Sverigedemokraterna ökar med 1,1 procentenheter. Vad ligger bakom ökningen?

– Jag tror att det beror på två saker. Det ena är att debatten handlar mycket om alliansen mot Socialdemokraterna. Det har Sverigedemokraterna tjänat på. Det andra är att Jimmie Åkesson gjorde väldigt bra ifrån sig i partiledardebatten. Han lyckades låta bli att prata invandring i en hel halvtimma tills han fick en fråga om det. Under den halvtimmen var han en mycket skicklig debattör.

Hur allvarligt är läget för Kristdemokraterna?

– De har befunnit sig i ett slags permanent kris ända sedan förra valet. I längden är det förödande. Det är förödande för dem som är aktiva i partiet och det är förödande för väljarstödet. Alf Svensson sa ofta "Everybody loves a winner" - väljarna går ofta till dem som har vind i seglen och överger dem som det inte går bra för.

Kommer partiet åka ur riksdagen?

– Göran Hägglund har en lång uppförsbacke framför sig. Frågan är vad han ska ta till för knep för att bryta den här trenden. Hitintills har han satsat på sin kärnväljargrupp, 75-plussarna. Det är dock en grupp som inte har framtiden för sig, så han borde nog satsa på en annan grupp också.