Stödet till SD ökar – trots skandalerna

Rasistiska och sexistiska uttalanden till trots ökar Sverigedemokraterna i Novus senaste opinionsmätning.

Mätningen har gjorts på uppdrag av TV4 och SD ökar med 2,1 procentenheter.

– Det är ett tydligt tecken på att de som stödjer partiet är väldigt trogna, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

Lars Isovaaras rasistattack under natten till i går är bara den senaste i raden av kriser för Sverigedemokraterna.

Men trots att partiet genomgår sin största kris någonsin ökar man med 2,1 procentenheter i Novus senaste opinionsmätning.

”De ser inga alternativ”

– Det är ett tydligt tecken på att de som stödjer partiet är väldigt trogna. För deras väljare är invandringsfrågorna det absolut viktigaste och där verkar det som att väljarna inte ser några alternativ, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Enligt Sannerstedt är det inte helt oväntat att skandalerna ökat stödet för SD.

– De som kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna är väldigt kritiska mot svenska medier. De upplever det som att medierna förföljer partiet och därför blir det snarare en motreaktion när sådant här avslöjas, säger Anders Sannerstedt.

Femte ökningen i rad

Mätningen, som gjorts av Novus på uppdrag av TV4, visar att stödet för Sverigedemokraterna ökar för femte mätningen i rad.

– Tendensen har funnits länge och även om det finns en utbredd uppfattning bland väljarna om att Almqvist och Ekeroth gjort bort sig, så anser man att detta är på ett personligt plan. Man har fortfarande förtroende för partiet som sådant, mycket tack vare att man inte ser några alternativ, säger Anders Sannerstedt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN