Polisen misstänker: Fotbollsspelare lånar ut bilar till gangsters

En meriterad och välkänd fotbollspelare leasar dyra värstingbilar och misstänks låna ut dem till kriminella.

Polisen tror att bilarna används vid brott men blir frånåkt stup i kvarten när de ska kontrolleras.

– Vi tror att spelaren hamnat i någon beroendeställning till de här personerna, säger en polisman med insyn.

Förarna i de exklusiva och snabba bilarna – som i något fall har nära 600 hästkrafter – har gäckat polisen i mer än ett år.

De är dömda för en mängd grova brott och misstänks skylta om bilarna emellanåt för att förvilla polisen.

– De åker ifrån allt, de här bilarna är number one, och är också statussymboler. Förarna använder dem som sina egna men saknar körkort.

I några fall har bilarna också körts sönder för att sedan ersättas med nya.

I november 2011 var en av bilarna inblandad i en trafikolycka.

– Den kör rakt in i en bärgningsbil, föraren är okänd och springer från platsen, säger en polisman. Försäkringsbolaget If fick betala ut först två miljoner för reparationer av bärgningsbilen och sedan 500 000 för skadorna på den andra bilen.

Utpressningssituation

Samma kväll passade fotbollspelaren på att anmäla bilen stulen, något polisen inte tror på.

För två veckor sedan, när en annan av de aktuella bilarna skulle stoppas, blev det ett efterföljande som slutade med att föraren demolerade bilen så att den fick bärgas från platsen.

Spelaren har en taxerad inkomst på nästan en miljon kronor. När polisen upptäckte att en av hans bilar kördes omkring av grovt kriminella – med noll i inkomst – uppstod misstankar att han hamnat i en utpressningssituation.

– Han umgås inte med de här personerna vad vi vet, han har aldrig blivit kontrollerad tillsammans med dem. Därför tror vi att han utnyttjas. Möjligen har han vuxit upp med de här personerna.

”Jag sålde bilen”

Polisen har emellertid inte kunnat koppla de aktuella bilarna, däribland en Audi RS6, till konkreta grövre brott, och någon anmälan om utpressning finns inte. Någon grund för ytterligare ingripanden har därför inte funnits.

Men det som liknar en bilpool för grovt kriminella är ett av flera ärenden som polisen har på sin agenda för närvarande.

Spelaren vill inte svara direkt på några frågor om bilarna när Aftonbladet når honom på telefon. Han ber att få återkomma, och säger när han ringer tillbaka:

– Jag har sålt en av mina bilar till en person och jag har absolut ingen aning om vem det är, på något sätt. Den kan ha stått kvar i mitt namn och så där...men jag sålde den till en person och mer än så vet jag inte.

Men det verkar ju vara leasingbilar?

– Okey. För jag har haft Audi-bilar som jag sålt vidare, jag har en Audi nu också som jag ska sälja. Jag gillar bilar, men jag har dem inte alltför länge.

”Vill inte uttala mig om några personer”

Du menar att polisen har en felaktig uppfattning, att du skulle låna ut bilar till kriminella?

– Ja, alltså, jag gör bilaffärer, jag säljer mina bilar och vad de gör sedan har jag inte riktigt med att göra. Den som vill köpa bilen får köpa, jag säger inte nej. Vilka människorna är, och vad de har för privatliv, angår inte mig. Det jag bryr mig om är att få bilen såld.

När spelaren får frågan om de namn som polisen kopplar till hans bilar, och om det är några bekanta till honom, säger han efter att ha hört ett av dem:

– Jag känner igen det...men jag vill helst inte uttala mig om några personer heller för den delen. Polisen får kolla sina uppgifter en gång till faktiskt.

Publisert: