Här är Saabs attackdrönare

Ett nytt europeiskt obemannat flygplan har haft sin premiärtur.

Projektet Neuron ska ta fram en så kallad drönare – en teknik som är starkt kritiserad då den lett till många civila dödsoffer i bombattacker.

Svenska Saab är ett av sex företag bakom planet.

Under lördagen har det obemannade planet med namnet Neuron haft sin första testflygning i Istres i södra Frankrike.

Planet är tillverkat genom ett europeiskt samarbete – där Saab är en av aktörerna.

”Inom programmet har Saab arbetat med aerodynamik, smygteknik, flygutprovning och haft ansvar för bränslesystem, avionik samt konstruktion och produktion av flygplansskrovet. Skrovet levererades till Dassault Aviation i Frankrike under 2011”, skriver Saab själva i ett pressmeddelande.

Piloter på marken

Under 25 minuter flögs planet av två piloter på marken. Det är byggt med stealth-teknik som gör den svårupptäckt på radar och kan utrustas med bomber för precisionsbombning, skriver TT.

– Hela syftet är att bygga upp en kunskapsbas för företagen och nationerna inom den här sortens teknik. Vad det kommer att leda till i framtiden är inte beslutat i något av länderna, säger Ola Rosell, program- och kontraktsansvarig inom framtida produkter på Saab Aeronautics, till TT.

Fler attacker

Tekniken med drönarplan har fått utstå hård kritik och antalet attacker har ökat kraftigt under president Barack Obama. Många civila har dödats i drönarattacker, bland annat i Pakistan och Jemen.

TT: Spelar kritiken mot drönarna inte in för Saab?

– Vi tillverkar ju försvarsmateriel, med betoning på försvar, och allt vi säljer går genom exportkontroll. Det är som andra produkter som tillverkas av militära företag, säger Ola Rosell.

Enligt sajten Defense Update kommer planet att provflygas i Sverige under 2014 och test kommer sedan genomföras i Italien.

Företagen bakom planet är Alenia Aermacchi (Italien), Saab (Sverige), EADS-CASA (Spanien), HAI (Grekland), RUAG (Schweiz) and Thales (Frankrike).

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN