SMHI varnar för regn och åska på midsommarafton

avStaffan Dickson

NYHETER

Midsommar riskerar att bli en blöt historia på fler än ett sätt.

Nu varnar SMHI för busväder i delar av landet.

– Det kommer att bli mycket och kraftig åska, säger meteorolog Eva Strandberg.

Den som har planerat ett grandiost midsommarfirande ute i det fria gör kanske bäst i att tänka om. Åtminstone om man tänkt hålla till i landets södra delar.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Västra Götalands län, Halland, nästan hela Småland, Blekinge och Skåne under midsommarafton.

”Regn kan ställa till det”

– Orsaken till att man går ut med en varning är att det kommer att vara så mycket och så kraftig åska, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Dessutom väntas det bli en hel del regn.

– Det är ganska kraftigt regn, och kommer det mycket under kort tid kan ju sånt ställa till det. Nu när det är mer och mer asfalt i städerna har vattnet svårt att rinna bort och då kan det bli översvämningar, säger Eva Strandberg.

Även Öland och Gotland ser ut att drabbas av ovädret, men omfattas i nuläget inte av klass 1-varningen.

– Det kan bli lite blandat väder där, säger Eva Strandberg.

Soligt vid Norrlandskusten

Störst solchanser är det längre norrut.

– Bäst midsommarväder verkar det bli i Norrland där man får mest uppehållsväder. Fjällen kanske kan få några skurar, men i framför allt kustlandet ser det dessutom ut att kunna bli ganska soligt, säger Eva Strandberg.

Även i Svealand bör man kunna fira midsommar utomhus.

– Det kanske blir några skurar under dagen, men i princip ska det vara uppehållsväder och ganska varmt som det ser ut just nu, 20-25 grader. Även Östergötland kan få ganska fint väder under dagen.