Kungen: Kan ni aldrig hålla er till sanningen?

avMattias Sandberg

Här brister det för kungen – statschefen ilsknade till

Här brister det för kungen.

Statschefen ilsknade till på SVT:s reporter som granskade renoveringen av Stenhammar slott.

– Kan ni aldrig hålla er till sanningen någon gång? Fy fan, säger kungen framför SVT:s kamera.

SVT har granskat renoveringen av Stenhammar slott och enligt tv-kanalen kan de visa att slottet som kungen arrenderar för 1 000 kronor om året, renoverats med hjälp av skattebetalarnas pengar – via fastighetsverket.

En jurist bekräftar för SVT att det inte ska gå till på det sättet, utan att kungen ska betala renoveringarna ur egen ficka.

Men när SVT:s reporter träffar kungen på Stenhammars slott förnekar statschefen att det ska ha begåtts något fel.

– Då får du väl tala med dom juristerna en gång till, säger han till tv-kanalen.

När reportern återigen konfronterar kungen med att 9 miljoner av renoveringens kostnader kommer ifrån skattebetalarna avbryter statschefen.

– Nu pratar vi inte mer om detta, okej?

Sedan anklagar kungen SVT för att komma med falska uppgifter.

– Kan ni aldrig hålla er till sanningen någon gång? Fy fan, säger kungen.

”Han fortsatte muttra...”

När kameran stängts av fortsätter anklagelserna om ”förfalskningar” och ”falska uppgifter”.

– Kungen gick i väg och pratade med sin pressekreterare och jag uppfattar intervjun som slut så jag var på väg mot bilen. Då fortsatte kungen att muttra argt om att våra uppgifter var falska. Så då gick jag tillbaka för att reda ut det hela i lugn och ro, säger journalisten Johan Zachrisson, som är den som gjorde intervjun med kungen, till Aftonbladet.

– Vi stod och pratade där ett tag och det som förvånade mig var att kungen blev så arg. Men han sa saker som inte stämde. Jag vet inte det beror på om kungen är felinformerad eller om han bara inte kände till sakfrågan. 

De kontroller som SVT gjort med hovet och Statens fastighetsverk visar att uppgifterna om att staten betalat en del av renoveringen stämmer.

Och att det i stället är kungen som sagt saker som inte stämmer.

- Vi är några stycken som har arbetat med den här granskningen under några månader. Stenhammar är ju unikt eftersom det drivs i aktiebolagsform och det möjliggör ju en större inblick. Så vi har låtit jurister granska dokumenten och vår granskning sänds i kväll på SVT, säger Johan Zachrisson.