MUF rasar mot Billströms utspel

NYHETER

...och får medhåll från vänster.

Foto: SCANPIX
Migrationsminister Tobias Billström vill begränsa invandringen till Sverige.

Migrationsminister Tobias Billström vill begränsa invandringen till Sverige. Samtidigt ska försörjningskravet vid anhöriginvandring skärpas. Men ministerns utspel får det egna ungdomsförbundet att se rött.

– Volymdiskussionen är totalt ointressant, säger Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet och får medhåll – från SSU.

Foto: URBAN ANDERSSON
Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

Volymen på invandringen till Sverige ska minskas och försörjningskraven ska skärpas.

Med det budskapet gick migrationsminister Tobias Billström ut i gårdagens Dagens Nyheter.

– Idag är Sverige ett av de länder som tar emot flest asylsökande inom EU. Det är inte hållbart, säger han till tidningen.

Utspelet kommer samtidigt som arbetsgruppen som ska forma partiets integrations- och migrationspolitik inför nästa val lanseras.

Skärpta försörjningskrav

Även det gamla moderata kravet på hårdare försörjningskrav vid anhöriginvandring, som partiet backade ifrån för att nå enighet inom regeringen, lyfts fram på nytt.

– Dagens försörjningskrav har ingen effekt. Det gäller för mindre än en procent. Idag kommer anhöriga hit till hushåll där den enda inkomsten är ett försörjningsstöd från kommunen. Är det rimligt?, säger Billström till Dagens Nyheter.

MUF rasar – SSU håller med

Men ministerns utspel möter kritik - inte minst från de egna leden. I ett pressmeddelande går Moderata ungdomsförbundet ut och "rasar" mot Billströms uttalande.

– Det stora problemet är att vi har en bristande integration i Sverige. Att då slösa energi på en diskussion om volymer är totalt ointressant. Vi måste istället inleda med en diskussion om hur människor ska komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger MUF:s ordförande Erik Bengtzboe till Aftonbladet och får medhåll – från Socialdemokraterna.

– Det är roligt om MUF-ordföranden tycker som SSU i det här fallet, men jag skulle önska att Moderaterna tittade på sin egen politik och såg till sina egna misslyckanden istället för att skylla ifrån sig på en redan utsatt grupp, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU.

Flörtar med SD

Att sikta in sig på en minskad invandring är, enligt Wikström, ett sätt för Moderaterna att locka över Sverigedemokratiska väljare.

– De ligger under sitt valresultat och vi ser det här som ett desperat utspel för att locka röster från SD. Men om Moderaterna ger sig in i den här taktiken ger det ett hårdare samhällsklimat som riskerar att ge SD ökat legitimitet.