Nazister attackerade meningsmotståndare i Halmstad

Medlemmar från nazistiska Svenskarnas parti attackerade på torsdagen en grupp meningsmotståndare.

En person knivskars och är förd till sjukhus.

– Det är svårutrett. Ingen av grupperna vill prata med oss, säger Johan Johansson, länsvakthavande befäl vid polisens ledningscentral i Halland.

Händelsen inträffade i Halmstad, strax innan klockan sju på torsdagskvällen.

Svenskarnas parti hade på sin hemsida annonserat att man skulle hålla ett möte i staden, för nya medlemmar och intresserade, skriver Hallandsposten, som var på plats.

Man samlades i närheten av järnvägsstationen. Med vid samlingen ska partiledaren Stefan Jacobsson ha funnits.

Efter att först ha åkt från platsen och sedan kommit tillbaka, attackerade gruppen från partiet en samling meningsmotståndare. Enligt polisen i Halland ska den andra gruppen ha tillhört Antifascistisk aktion.

– Totalt handlar det om cirka 15 personer, från båda grupperna. De i högergruppen har varit fler, säger Johan Johansson.

En knivskuren

I attacken ska tillhyggen ha använts. Enligt Johan Johansson handlar det om kniv, påk, knogjärn och yxa.

En person ska i bråket ha knivskurits och har förts till sjukhus.

– Personen är knivskuren i ena skuldran och vill inte samarbeta med oss. Han tillhör vänstergruppen, säger Johan Johansson.

Två misstänkta

Enligt polisen ska händelsen vara svårutredd då ingen från grupperna velat prata om vad som hänt. Vittnesuppgifter ska dock ha inkommit och man utgår från att möjligheten till att frihetsberöva någon är god.

– Det finns två misstänkta, men jag vet inte för vad. Men har man den här typen av tillhyggen på sig brukar det vara förberedelse till grov misshandel. Är det en person som knivskurit en annan är det en fullbordad grov misshandel, i normalfallet, säger Johan Johansson.

”På plats mycket snabbt”

Hallandsposten var på plats i Halmstad och skriver att partiledaren Stefan Jacobsson var en av dem som beväpnat sig inför bråket. Man skriver att han ska ha burit en påk av något slag. Tidningens utsända rapporterar också att en person i den högerextrema gruppen var beväpnad med en yxa.

Vid polisens ledningscentral i Hallands län var man inte medveten om att Svenskarnas parti skulle ses vid den utsatta tiden, trots att det stått skrivet på partiets hemsida.

– Ingen här har haft kunskap om att det skulle hända, men vi var på plats mycket snabbt, säger Johan Johansson.

Enligt Hallansposten gjorde de som attackerades ingenting, utan blev påhoppade oprovocerat.

Svenskarnas parti skriver på sin hemsida att man gick till attack mot den andra gruppen, efter de skrikit slagord och uppträtt hotfullt mot partiet.

Aftonbladet har sökt Stefan Jacobsson för en kommentar.

Publisert: