Polisen lyckades inte knäcka skelettkvinnans dator

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Det var ett omöjligt uppdrag”

1 av 14 | Foto: Privat
Helena hade flera skelettdelar i sin lägenhet.

Den 37-åriga kvinnan åtalades i går misstänkt för att ha använt skelettdelar i sexuella aktiviteter.

Men polisen har fortfarande inte lyckats knäcka hennes krypterade dator.

– Det var ett omöjligt uppdrag, säger åklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

Den 37-åriga skelettkvinnan åtalades i går vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för brott mot griftefriden och riskerar nu två års fängelse.

När polisen i samband med gripandet i september gjorde husrannsakan hemma hos henne hittade de bland annat sex mänskliga kranier, en ryggrad och en rad andra skelettdelar.

– Det här är ett mycket udda fall. Jag har inte varit med om något liknande tidigare, sa åklagare Kristina Ehrenborg-Staffas i går i samband med att åtalet lämnades in.

Kysser kranier

I en text som ingår i förundersökningen skriver kvinnan själv om sin fascination för döden och nekrofili. Och på en dator och på flera cd-skivor i kvinnans hem hittade utredarna bevis för att skelettdelarna använts i sexuella sammanhang. Bland annat återfanns där bilder där en person, som polisen bedömer vara den 37-åriga kvinnan, kysser flera av kranierna. I förhör uppger också en av kvinnans sexpartners att hon sminkat sig som ett lik och uppmanats att spela död.

Men trots en lång utredning är mycket av det material som fanns i kvinnans lägenhet fortfarande okänt för polisen.

Omöjligt uppdrag

Bland annat påträffades två externa hårddiskar som utredarna aldrig har lyckats ta sig in i. Polisen har anlitat externa experter utan framgång – krypteringen har varit för avancerad.

– Det ett omöjligt uppdrag. Men vi får ta ställning till det senare om vi ska titta vidare på det här, säger Kristina Ehrenborg-Staffas.

Förundersökningen är avslutad, vad skulle kunna leda till en sådan åtgärd?

– Låt säga att det ringer in någon person med ytterligare information eller om det lämnas nya handlingar i målet. Så länge målet pågår kan vi återuppta förundersökningen.

Åtalas för vapenbrott

Trots att de inte kommit åt materialet på hårddisken är Kristina Ehrenborg-Staffas nöjd.

– Vi tycker att vi har ganska mycket i dag. En dator har vi ju, säger hon.

I dag kompletterades åtalet om griftefrid med ett åtal om vapenbrott. Vid husrannsakan påträffades bland annat en signalpistol, två elpistoler och tårgas.

Publicerad: