Nyheter

Gick ni på den – i år igen?

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Mördarsniglar som smörjmedel, dna-test av hundbajset – och en polishund som kan spåra IP-adresser.

Här är några av årets största blåsningar.

Google lanserade ny ”lukttjänst”.
Google lanserade ny ”lukttjänst”.

Kamratposten

Efter 58 år som Folkskolans barntidning och 63 år som Kamratposten byter Sveriges äldsta och största barntidning namn igen.

Namnet ska bestämmas av läsarna och redaktionen har lagt fram ett par tidsenliga alternativ: ”YO BRO!”, ”KompisHEN”, ”Lukas” och ”Hej små knattar!”.

– Vi vill hitta ett namn som känns modernt år 2013. Många unga i dag vet inte vad ordet kamrat betyder, säger chefredaktören Lukas Björkman.

Polisen i Blekinge

I ett pressmeddelande skriver Blekingepolisen att man fått ett värdefullt tillskott i jakten på bedragare på internet – mopsen E-type.

Som enda "IP-hund" i Sverige har E-type tränats i att spåra IP-adresser på internet.

– E-type har visat sig vara en stor tillgång för oss i våra ärenden, och kan spela en avgörande roll framöver i många av våra utredningar. Framför ser jag stora möjligheter att effektivisera myndighetens arbete när det gäller bedrägerier på internet på ett högst intressant sätt, säger Billy Ingemarsson, chef för Miljö/IT/Bedrägeri, i pressmeddelandet.

Sydsvenskan

Som värd av Eurovision Song Contest tar Malmö schlagerfebern ett steg längre – och byter namn på stadsdelar.

Caroli City blir Carola City, Lorensborg blir Loreensborg, Herrgården blir Herreysgården, Baltiska Hallen blir Abbaltiska Hallen och Elinelund blir Perrellinelund.

– Malmöborna gillar Eurovision och den kärleken är evig, säger ‧Ingela Forsman (S), ordförande i tekniska nämnden till tidningen.

Oppositionen rasar däremot mot planerna:

– Detta börjar verka populism, banne mig. Malmö är visserligen en stad i ljus under Eurovision-veckorna, men detta… det gör ont, säger Torgny Söderberg (M), ledamot i tekniska nämnden.

Västerbottens-Kuriren

8 000 av Umeås hundar ska dna-testas. Syftet är att skapa ett unikt register över stans hundar och sätta dit ägare som inte plockar upp bajs på gatorna.

Förste hundbajsinsamlare blir kommunveterinär Sune Dalfly.

Kommuninvånarna kan också själv bidra med att sätta fast hund‧ägare som inte sköter sig.

– Om någon ser en hund som gjort ifrån sig och vill rapportera den speciella hunden, så måste han ta ett prov av hundträcket och lämna det till oss på miljökontoret, säger Sune Dalfly till tid‧ -ningen.

Hund-bajs‧projektet kommer att finansieras av EU.

Göteborgs-Posten

De italienska spårvagnarna i Göteborgs innerstad kommer nu glida ljudlöst och smidigt fram – med hjälp av mördarsniglar.

Sniglarna ska nämligen användas som smörjmedel på spåren.

– Det är enkelt att smörja in rälerna i kurvorna med snigelmassa och massan blir kvar väldigt länge, även när det regnar, säger Bertil Bergdahl, chef för SG Banteknik som sköter spårvägsspåren i Göteborg åt trafikkontoret.

För att få det perfekta glidet uppmanar kommunen nu invånarna att lämna in sina sniglar. En ombyggd köttkvarn ska sedan förvandla dem till en jämn massa.

– Kan vi bara få några hundratal göteborgare att lämna sniglar varje vecka har vi smörjmedel så det räcker, säger Bergdahl.

Nerikes Allehanda

Örebro hyllar hockeyhjälten Conny Strömberg – med en bronsstaty utanför ishallen värd en miljon.

– Conny har ju satt Örebro på kartan, säger Ralf Trickbetrüger, i representantgruppen som innehåller folk från ÖHK och kommunen.

Kolossen finansieras av klubben, kommunen och en anonym givare. Dessvärre kommer man i framtiden behöver dra in på ungdomsverksamheten:

– De som är lite sämre får spela på parkeringen. Att det blir asfalt i stället för is är väl inte hela världen för dem. Huvudsaken är att grabbarna har roligt, säger Ralf Trickbetrüger.

QX

Tidningen QX "avslöjar" att Pia Sundhage värvat Anja Pärson och Kajsa Bergqvist till fotbollslandslaget. Idén ska ha fötts på QX Gaygala tidigare i år. Den tidigare höjdhopperskan ska ansluta till truppen redan till fotbolls-EM i sommar medan den förra alpinstjärnan inte blir spelklar förrän senare.

– Men det är fantastiskt att se Anja på planen och se hur hon rundar motståndarna som om de vore slalomportar, säger en av tjejerna i iaget som vill vara anonym.

Google

Sökjätten Google lanserar en ny tjänst – Google lukt. Företagets bilar har åkt runt och indexerat många miljoner mil av atmosfär. Tjänsten ska fungera som ”din sommelier på internet” och utlovar ”intryck på näs-ta ‧nivå”. Googles arombank påstås innehålla 15 meg-aROM.

Youtube

Youtube har lagt upp ett klipp på den egna sajten där man "avslöjar" att allt bara varit en tävling – och att sajten ska stängas ner. Allt för att en jury ska gå igenom alla filmklipp som laddats upp och utse en vinnare. "Vi är så nära slutet. Från midnatt kommer Youtube.com inte längre att ta emot några bidrag. Efter åtta fantastiska år är det dags att kolla igenom allt som laddats upp på vår sajt och påbörja processen med att hitta en vinnare", säger kommunikationschefen Tim Liston i klippet. Senare uppges att man 2023 kommer att presentera vinnaren.

Polisen Södermalm

Yttre befälet på Södermalmspolisen i Stockholm skojar med sina följare på Twitter: "Äntligen klart. I sommar provar vi att patrullera i luftballong. Lika bra överblick som helikopter, men billigare, miljövänligare. Spännande", skriver ett av befälen som twittrar från kontot.

Ystads Allehanda

Tidningen skriver att forskare i Kanada slagit fast det finns dolda budskap på sädesfält utanför Kåseberga – och att budskapen kan avkodas med en vanlig mobiltelefon.

– När vi studerade flygbilder över området insåg vi att odlingsfälten norr om Kåseberga hade en struktur som liknade moderna så kallade QR-koder, säger internetarkeologen Felix A. Veugle till tidningen.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: