Magnus Lundberg nekas permission

Foto: Fälldes Magnus Lundberg dömdes till fyra års fängelse för att ha bränt ner Harry Scheins villa den 24 februari i år.
NYHETER

Först eldade han upp filmgurun Harry Scheins lyxvilla.

Sedan krävde Skatteverket honom på tre miljoner.

Nu nekas Magnus Lundberg permission från fängelset efter att ha hotat en vakt.

Foto: Magnus Lundberg.

I mitten av maj avslog fängelset doktor Åsas sambo Magnus Lundbergs ansökan om två dagar i frihet. Motiveringen var att han bedömdes ligga i riskzonen för att begå nya brott. Det fick den mordbrandsdömde Lundberg att gå i taket och han författade ett brev till Kriminalvården där han ansökte om ny prövning. I brevet skriver han bland annat att han tidigare beviljats tre permissioner som han genomfört utan någon anmärkning.

Åtalas för bokföringsbrott

Lundberg är också rasande över anstaltens motivering till avslaget som han kallar "dubbel bestraffning". Enligt honom är det ett åtal om bokföringsbrott som snuvar honom på dagarna i frihet. Som Aftonbladet tidigare berättat misstänks Lundberg bland annat för att ha betalat hantverkare svart och han krävs på tre miljoner kronor av Skatteverket. Åklagaren har lämnat in en stämningsansökan men den anses inte hindra Magnus Lundberg från att ansöka om permission.

Hotade tjänsteman

Trots Lundbergs brev väljer ändå Kriminalvården att helt gå på fängelsets linje. De gör samma bedömning och anser att risken för framtida brott är fortsatt stor. Men det finns fler skäl till att permissionen nekas. Magnus Lundberg har nämligen tilldelats en varning för att ha hotat en tjänsteman. Enligt dokument från Kriminalvården som Aftonbladet tagit del av har Lundberg vid flera tillfällen vägrat lyssna till fängelsets personal och uppträtt hotfullt. Vid ett tillfälle ska han flinandes stänga in en av anstaltens vaktchefer i ett rum då denne vägrat honom en promenad på gården.

Magnus Lundberg dömdes till tre års fängelse för mordbrand i hovrätten. Han hade satt eld på den svenska filmnestorn Harry Scheins villa i Djursholm som han och hans sambo doktor Åsa tidigare köpt. Han ansökte om prövningstillstånd i Högsta Domstolen men nekades i september 2012.

Aftonbladet har sökt Lundbergs advokat Thomas Olsson för en kommentar.