Nyheter

”Klart det är ett stort problem”

Av: 

Lisa Röstlund

Leo Lagercrantz

NYHETER

Att Tolgfors nu kan jobba för vapenindustrin innebär risk för jäv, anser experter.

– Det är klart att det är ett stort problem, om Tolgfors ska förstärka Saabs förhandlingsposition med Försvarets materielverk, säger professor Lars Ingelstam.

Lars Ingelstam.
Lars Ingelstam.

Lars Ingelstam, professor emeritus i matematik och framtidsstudier, har studerat svensk vapenhandel. Han tar upp att Försvarets materielverk, FMV, varje år upphandlar nya vapen för 9 miljarder kronor och underhåll av materiel för runt 7–8 miljarder kronor.

”Ytterst betänkligt”

– Båda kostnadsposterna är av stort intresse för Sveriges största vapenindustri. Saab handlar inte bara med stridsplan utan äger även halva Bofors, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det är ett stort problem, om Tolgfors ska förstärka Saabs förhandlingsposition med FMV, att han vet en massa saker om de fyra stora försvarsindustrierna, om ISP:s arbete (Inspektionen för strategiska produkter, myndighet för kontroll av ­vapenexport, reds anm) och om FMV. Assisterar han Saab, vilket man inte kan utesluta, är det väldigt konkurrens­störande.

– Ett stort delikatessjäv ­ligger i att hjälpa Saab få affär­er med FMV där de får reda på mer än andra konkurrent­er. Det är ytterst betänkligt att en person kommer in med så mycket färsk och aktuell ­information om hur det svenska försvaret tänker och planerar. I andra europeiska länder skulle man ha en karenstid på mellan två och fem år.

Kan ha influerats

Marie-Louise von Bergmann-Winberg, professor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall:

– Det som aldrig riktigt går att frigöra sig ifrån är makt­elitens täta kopplingar till varandra. Frågan i det här fallet är hur länge Tolgfors har haft kontakt med företaget och om han låtit sig influeras av det under samarbetat med Saudiarabien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter