Oroligheter över hela Stockholm

Kvällen började lugnt i våldsdrabbade Husby.

Men strax före midnatt exploderade oroligheterna med stenkastning och otaliga bilbränder - i förorter runt om hela Stockholm.

– Jag är rädd att det kommer att bli värre. Det kommer bli som i Frankrike, säger Kistabon Oscar, 23.

Totalt greps minst åtta personer.

Efter två våldsnätter i Husby exploderade oroligheterna återigen i Stockholm sent i går kväll.

För tredje natten i rad satte ungdomsgäng eld på bilar och bebyggelse.

Men i går kväll var det inte bara Husby som drabbades.

”Komplicerat arbete”

Under natten rapporterades oroligheter från förorter runt om hela Stockholm.

– Det är platser som inte drabbats av det här tidigare och det är ledsamt  att höra. Det känns som att man tar tillfället i akt i andra områden när man fått uppmärksamhet i Husby, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

I Jakobsberg norr om Stockholm möttes polisen av stenkastning när de försökte rädda polishuset på orten från att bli sönderslaget. Utöver det slog förövarna sönder fönsterrutorna till banklokaler och satte eld på ett tiotal bilar.

– Innan vi hade kommit fram hade man attackerat polisstationen och haft sönder ett tiotal fönsterrutor på polisstationen, säger Charlotte Bengtsson.

”Folk har tråkigt”

På en gångstig vid Ringstensgatan i Kista träffar Aftonbladet 23-årige Oscar och hans kompisar.

– De stoppade mig för två timmar sen och frågade om jag hade knark. 'Du får mig att vilja starta upplopp', sa jag till en av dem, säger Oscar.

Han berättar det som många andra ungdomar har sagt de senaste dagarna. Upploppen beror på skjutningen av den 68-åriga mannen.

– Nästa gång kan det bli min far eller min bror. Men problemen med polistrakasserier, arbetslöshet och utanförskap har pågått i åratal, menar han.

– Jag är rädd att det kommer att bli värre. Det kommer bli som i Frankrike, säger Oscar.

Flera gripna

Men han får mothugg av en man som Aftonbladet träffar utanför Husby tunnelbanestation.

– Det är vårt ansvar att stoppa det här. Vi säger att det här beror på att 68-åringen dog men jag vet att ingen bryr sig om honom egentligen, det handlar om att folk har tråkigt och vill ha något att göra på kvällarna, säger han.

I Norsborg kastade ungdomsgäng sten på räddningstjänsten som var på plats för att släcka brinnande bilar.

– Vi valde att backa undan från platsen. Det är ovant för oss att bli utsatt för stenkastning i den här omfattningen, säger Lars-Åke Stevelin, insatsledare vid räddningstjänsten i Södertörn.

Under natten grep polisen flera personer. I Kista greps tre män misstänkta för förberedelse till skadegörelse. Enligt polisen bar de på sig tändvätska.

”Patetiskt och idiotiskt”

I Husby greps man skäligen misstänkt för att ha tänt eld på konst- och hantverksföreningen Husby gård. Han misstänks nu för grov mordbrand.

– Han togs på bar gärning, säger länskriminalens Lars Byström.

Sanna, 24, rastade sin yorkshireterrier Angelo vid Husby gård när brandkåren försökte hindra elden från att sprida sig.

– Det är patetiskt och idiotiskt. De förstör för sig själva. På Husbygård finns en lekplats, ett kafé, folk brukar grilla och rasta sina hundar i området. Jag har bott i området i hela mitt liv och aldrig känt mig otrygg. Förrän nu, säger hon.

Vid 03.30 brann blossade två bilbränder upp i Fittja.

– Tre personer är gripna där och de misstänks för skadegörelse, säger Pia Glenvik, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Totalt stacks ett 30-tal bilar i brand under natten där polisen rapporterar om skadegörelse och stenkastning i ett antal förorter.

– Vi använder resurser från hela länet. Det är en stor del av närpoliserna som får låta andra ärenden stå tillbaka. Men utryckningar och grova brott tummar vi inte på, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Publisert: