Guillou: ”Värt att diskutera”

Av: Oscar Nelson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kontroversiell debatt om näthat på Publicistklubben

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Jan Guillou besökte Aftonbladets redaktion för att chatta med läsarna om främlingsfientlighet och kvinnohat på nätet.

Publicistklubben har bjudit in Mats Dagerlind för att debattera näthat.

Dagerlind är kolumnist på den främlingsfientliga sajten Avpixlat – en hemsida som har anklagats för att elda på näthatet.

– PK (Publicistklubben) legitimerar högerextremisterna som publicister jämförbara med vilka som helst, skriver Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef.

I kväll har Publicistklubben i Stockholm bjudit in till ett panelsamtal med rubriken: ”Går näthatet att stoppa?”

I den inbjudna panelen ingår: Katarina Mazetti, författare, Linda Hjertén, reporter på Aftonbladet, Sakine Madon, politisk redaktör på Norran och Mats Dagerlind, krönikor på Avpixlat.

Sajten anklagas för att elda på näthatet

Valet att bjuda in Mats Dagerlind till debatten har väckt starka reaktioner.

Den främlingsfientliga sajten Avpixlat, med kopplingar till Sverigedemokraterna, har anklagats för att elda på näthatet, framförallt i sina kommentatorsfält.

Nu rasar många debattörer mot Publicistklubbens beslut att bjuda in Dagerlind.

”Betydande som symbolhandling”

Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef, skriver:

– Frågan om Avpixlats medverkan i kväll kan tyckas liten, men som symbolhandling är den betydande. PK legitimerar högerextremisterna som publicister jämförbara med vilka som helst. Det är ett paradigmskifte som kan få förödande konsekvenser, skriver Linderborg.

Stina Dabrowski, Publicistklubbens ordförande, har tidigare svarat på kritiken:

– I stället för att ägna oss åt verbal krigföring, med grova invektiv och öga-mot-öga-metoder så väljer vi i Publicistklubben att diskutera även med dem vars åsikter vi inte delar.

”Det är värt att diskutera”

Jan Guillou, tidigare ordförande i Publicistklubben, och flitig debattör de senaste dagarna i debatten kring näthat tycker att det är okej att bjuda in Dagerlind till debatten.

– Det är ett mycket märkligt fenomen det här med Sverigedemokraternas fotsoldater på nätet, det är värt att diskutera och höra var de kommer från. Vi hade nog också bjudit in en sådan där gök för att höra vad han hade att säga, säger Guillou.

Svårt att bemöta kritiken

Mats Dagerlind anser själv att han har svårt att bemöta varför han inte skulle få vara med i debatten.

– Såvitt jag vet är jag fullvärdig medborgare i det här landet, därför är det svårt för mig att bemöta varför jag inte skulle få ta del i det offentliga samtalet. Sen blir jag kallad saker som högerextrem, jag har aldrig kallat mig det och känner inte igen mig i det epitetet, säger han.

Fotnot: Debatten hålls i Kulturhuset i Stockholm och startar klockan 18.30 i kväll.

Publicerad: