Därför är porrstjärnan ett hot mot Trump

President Donald Trumps helomvändning om betalningen till porrstjärnan Stormy Daniels har ett uppenbart syfte. Att undvika åtal för brott mot lagarna om kampanjbidrag.

Men det som Trump trodde var ett smart drag kan slå tillbaka mot honom.

Historien om presidenten och porrstjärnan är pikant. Inte minst eftersom den, om Daniels talar sanning, inträffade medan Trumps hustru Melania var gravid med parets första barn.

Hade den informationen exploderat några veckor före valet kunde det mycket väl ha påverkat utgången. Otrohet är inte olagligt men i USA är det inget som ger en presidentkandidat pluspoäng, särskilt inte bland konservativa, kristna väljare som utgör en inte oväsentlig del av Donald Trumps bas.

Men nu när Trump redan är vald är det inte i affären med porrstjärnan som kallar sig Stormy Daniels som den explosiva kraften ligger utan i de juridiska följderna av hur Trump försökte tysta henne.

När det blev känt att Stormy bara några veckor före presidentvalet 2016 fått 130 000 dollar av Trumps personlige advokat Michael Cohen så hävdade presidenten att han inte kände till utbetalningen. Han hade ingen aning om varifrån pengarna kom.

Rysslandsutredning

Cohen hävdade i linje med detta att han betalat pengarna ur egen ficka.

Detta fick juridiska experter att påpeka att utbetalningen kan vara att betrakta som ett illegalt bidrag till Trumps valkampanj eftersom syftet med betalningen var att få Donald Trump vald.

Gränsen för vad en enskild person får ge i kampanjbidrag går vid 3 500 dollar. Trumpkampanjen riskerade med andra ord åtal för brott mot kampanjlagarna.

Dessutom gjorde den särskilde åklagaren Robert Mueller, som leder utredningen om Trumpkampanjens eventuella samarbete med Ryssland under presidentvalet, en husrannsakan hos Michael Cohen för en månad sedan och beslagtog diverse dokument. Här kan det finnas saker som är besvärande för presidenten.

Uppenbart anser presidentens nye advokat, den tidigare presidentkandidaten Rudy Giuliani, att det vore en fördel för Trump att ändra sin historia.

Erkänner

Nu erkänner Trump, tvärtemot vad han tidigare sagt, att det var från honom som hålla tyst-pengarna till Stormy Daniels kom. Cohen gjorde utbetalningen men sedan har Trump betalat tillbaka allting i en serie utbetalningar under 2017. Då kan det rimligen inte ha varit okänt för presidenten att porrstjärnan fått pengar för att hålla tyst.

Giuliani var under tv-intervjun mycket noga med att hävda att pengarna inte utgjorde något kampanjbidrag eftersom de kom från presidenten själv.

– Det är inget kampanjbidrag, därför inget brott mot kampanjfinansieringslagarna, sa mannen som gjorde sig ett namn på att som borgmästare kraftigt få ner brottsligheten i New York.

Trump säger samma sak i en tweet.

– Inga pengar från kampanjen var inblandade.

Men Giuliani och Trump kan ha övervärderat det smarta i sin nya strategi.

Olagligt bidrag

Juridiska experter hävdar att pengarna ändå kan betraktas som ett olagligt kampanjbidrag. Det viktiga är syftet med betalningen som uppenbart är att underlätta för Trump att bli vald.

Som kandidat har Trump rätt att kasta in så mycket av sina egna pengar han vill i valkampanjen. Men han måste redovisa det. De 130 000 har inte redovisats som ett kampanjbidrag. Även om man betraktar de 130 000 som ett lån från Cohen till Trump hävdar experter att de borde de ha redovisats som kampanjbidrag.

Hela den här historien kan tyckas vara en liten bagatell men eftersom den kan leda till ett rättsligt efterspel utgör den ändå ett hot mot presidenten.

Teflonrustning

I normala fall skulle det faktum att presidenten uppenbarligen till en början ljög om att han inte kände till utbetalningen till porrstjärnan ha kastat en skugga över Trump. Men eftersom lögnen blivit en del av Trumps strategi är det inte längre så många ögonbryn som höjs.

Ingen förväntar sig helt enkelt att USA:s president ska tala sanning. Någon moralisk dimension av hans presidentskap verkar inte existera. Allting studsar mot Trumps teflonrustning.

Möjligen kan mellanårsvalet till kongressen i november ändra på det. Om demokraterna skulle få majoritet i representanthuset så ökar sannolikheten för att Trump ställs inför riksrätt.

avWolfgang Hansson