Stabilt stöd för Macron trots protester

avTT

Foto: Wiktor Nummelin/TT
En grupp järnvägsarbetare demonstrerar mot president Emmanuel Macron utanför järnvägsstationen i Strasbourg.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
"Såja latmaskar, ni får göra det bättre nästa gång", lyder texten på en av många nidaffischer på president Emmanuel Macron i Strasbourg. Macron fick hård kritik när han använde ordet "feignasses" – latmaskar – i ett tal i höstas.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Runt om i Strasbourg hänger nidbilder på Frankrikes president Emmanuel Macron. "Högersväng", "Fälla för de dumma" och "När kycklingen är klar sticker borgarna" lyder några av orden om presidenten.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Vårvärmen får invånarna i östfranska Strasbourg att njuta längs kanalerna. Här studerade president Emmanuel Macron en gång i tiden vid elitskolan ENA.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
En brokig skara demonstranter samlas vid järnvägsstationen i Strasbourg för att protestera mot president Emmanuel Macron. Mannen till höger ogillar GCO, ett stort vägprojekt i östra Frankrike.
Foto: Louise Nordström/TT
Louis de Fouchier har varit "superfan" av Macron sedan han jobbade som rådgivare åt förre presidenten François Hollande. "Under valkampanjen tänkte jag på Macron dag och natt", berättar han.

Vissa strejkar och protesterar. Andra jublar än.

Efter ett år som president funderar fransmännen fortfarande på om Emmanuel Macron är fågel eller fisk.

Men skulle det hållas val igen skulle hans seger antagligen bli lika klar som i fjol.

Värmebölja råder i Strasbourg, precis som under de där dagarna i juni 2017 då förre ekonomiministern Emmanuel Macron säkrade sig en total majoritet i det franska parlamentet efter segern i presidentvalet mot Nationella frontens Marine Le Pen.

Vid juridiska fakulteten på Strasbourgs universitet är det också hett. När TT kommer på besök är institutionen blockerad, som en av följd av landsomfattande protester mot Macrons politik från missnöjda studentorganisationer.

– Han säger sig vilja starta om ekonomin, men sänker bara skatten för de rika, fnyser studenten Nawel.

"Ständiga förändringar"

Men alla håller inte med.

– Överlag är jag mer positivt än negativt inställd. Han har genomfört en rad förenklingar. Fast samtidigt är vi i något sorts tillstånd av ständiga förändringar, vilket gör både arbetsgivare och arbetstagare osäkra, säger studiekollegan Thomas.

I TT:s lilla mini-enkät i solskenet får Macron stöd av två av sex tillfrågade studenter. Det är ungefär lika många som i en mätning från opinionsinstitutet Ifop, där 33–36 procent säger att de skulle rösta på Macron i en första valomgång, om det hölls ett nytt presidentval redan i dag.

Det är faktiskt runt 10 procentenheter mer än i valet i fjol, trots att motståndarna gärna påpekar att bara 44 procent av fransmännen tycker att presidenten gör ett bra jobb. Det stödet har å andra sidan varit ganska stabilt ändå sedan han tillträdde som president.

"Översittarfasoner"

Även bland Parisbor är bilden delad. Claudine, som inte vill utge sitt riktiga namn eftersom hon i sitt yrke inte bör uttrycka sig politiskt,är en av dem som röstade för Macron men känner sig besviken över vad hon beskriver som hans översittarfasoner.

– Till en början var jag hoppfull, men hans beteende irriterar mig. Han kör igenom sina reformer utan att de går till röstning i parlamentet, och han känns väldigt långt ifrån folket. Det är som om han inte tycker han behöver ha kontakt med oss. Det är han som vet bäst, säger hon.

"Han är ärlig"

Marknadsdirektör Louis de Fouchier tillhör presidentens La République En Marche-parti och beskriver sig själv som ett av Macrons ”superfans”.

– Reformer är aldrig populära och sanningar gör ont. Ibland kanske det kostar honom, men han vågar och han är ärlig! Det han gör nu har Frankrike behövt i över 30 år. Jag trodde aldrig jag skulle få se något sådant här under min livstid, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM