Sam och Erik paddlade genom översvämningen – tog kanoten genom skogen

avWilma Eliasson

Erik och Sam försöker se möjligheter i de höga vattennivåer som kulminerat i södra Norrland. När skogen svämmade över plockade de fram en kanot.

– Många har hört av sig och vill att vi ska komma och paddla på fler översvämmade orter.

Vattennivåer i delar av södra Norrland har på kort tid stigit och kulminerat i översvämningar på den högre skalan. I Gävleborg har förhållandena varit så pass extrema att SMHI utfärdat en klass 3-varning.

Lokala medier vittnar om översvämmade gårdar och vägar och i vissa fall har räddningstjänsten fått rycka ut.

När hälsingeskogen i Västansjö, Gävleborg, fylldes upp med vatten bestämde sig Sam Jonsson och Erik Skoglund för att göra det bästa av situationen. Under måndagen letade de upp en kanot och begav sig ut på en något ovanlig paddeltur.

Färden gick mellan granar, tallar och stenar, något Hela Hälsingland var först med att rapportera om.

1 av 2 | Foto: Privat

– Vi paddlade så mycket vi kunde på åkrar och in bland träden, ibland höll vi nästan på att tappa bort själva ån för man kunde ta så många genvägar, det var så himla översvämmat, berättar Sam Jonsson när vi når honom på telefon.

Kanotfärden blev något av en magisk upplevelse berättar Sam Jonsson, som uppskattar att vattennivåerna låg på upp mot en meter.

– Det är häftigt att vara på en plats i en form som inte är naturlig, säger han.

Att många i området drabbats hårt av översvämningarna tycker Sam Jonsson är tråkigt. Men han menar också att det är viktigt att försöka hitta positiva aspekter i förödelsen.

– Din källare svämmar inte över mindre för att du sitter och tjurar, resonerar han.

Höga flöden på den här nivån hör inte till vanligheten. En varning på klass 3-skalan sker ungefär två gånger på hundra år i ett och samma område. Det här menar Bent Göransson, hydrolog på SMHI.

Hur ser framtidsprognosen ut för de här områdena?

– Det går inte att ge någon enkel bild. I Hälsingland har det kulminerat och bör sjunka inom de närmsta dagarna, i Gästrikland ser vi snarare att nivåerna stiger.

Sam Jonsson och Erik Skoglunds paddeltur sprids nu på sociala medier och i lokal media. Reaktionerna har varit många. Och positiva.

– Många har hört av sig och vill att vi ska komma och paddla på fler översvämmade orter. Vi kikar lite på Söderhamn och Trönö.

1 av 5 | Foto: Privat
ARTIKELN HANDLAR OM

Norrland

SMHI