May: Vi bombade inte Syrien på Trumps order

avIsabelle Nordström

Storbritanniens Theresa May försvarar flyganfallet mot Syrien inför parlamentet och anklagar landets regim för att försvåra utredningen av kemvapenattack.

USA går steget längre.

– Vår oro är att de kan ha mixtrat med platsen för att hindra OPCW:s team från att genomföra göra en effektiv utredning, säger Kenneth Ward, USA:s ambassadör.

Natten mot lördagen genomförde USA, Storbritannien och Frankrike ett gemensamt flyganfall mot syriska staden Douma, förort till huvudstaden Damaskus.

Som anledning till offensiven uppger länderna att de är övertygad om att Syriens diktator Assad och landets allierade Ryssland genomförde en kemgasattack där förra veckan.

Efter den misstänkta kemvapenattacken, där uppemot 75 personer dog, reste en grupp experter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) till Syrien för att undersöka Douma.

1 av 5 | Foto: Toby Melville / AP TT / NTB SCANPIX
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Anklagar Ryssland

De skulle i går, söndag, fått tillträde till staden. Men de har stoppats av syriska och ryska styrkor, som nu kontrollerar Douma efter att rebellerna dragit sig tillbaka.

Nu anklagar USA Ryssland för att medvetet försöka dölja kemvapenattacken.

– Det är vår uppfattning att ryssarna kan ha varit på platsen för attacken, säger Kenneth Ward, USA:s ambassadör i Nederländerna, på ett OPCW-möte i Haag, uppger Reuters.

– Vi är oroliga för att de kan ha mixtrat med platsen för att motverka att OPCW:s team ska kunna göra en effektiv utredning.

Ryska utrikesministern Sergei Lavrov förnekar att Moskva har försökt att dölja bevis.

– Jag kan garantera att Ryssland inte har mixtrat med bevis, säger han till BBC.

May: Vi har gjort det rätta

Men nu har även Theresa May, Storbritanniens premiärminister och USA:s allierade, kritiserat Syrien och dess allierade för att försöka stoppa utredarna från att komma fram till Douma.

I ett tal till parlamentet försvarade hon lördagens attack och säger att det fanns tydliga bevis på att Assad-regimen låg bakom Douma-bombning.

May hävdar att Storbritannien har försökt att markera via alla tänkbara diplomatiska vägar – utan att lyckas.

May och Emmanuel Macron, Frankrikes president, har i sin tur kritiserats för att ha sprungit Trumps ärenden, vilket May förnekade i sitt tal till parlamentet.

– Vi gjorde det inte för att president Trump bad oss, vi har gjort det för att det är det rätta, säger hon.

USA står redo att anfalla igen om inte attackerna med kemvapen upphör.

– Jag pratade med Donald Trump imorse, och han sa att ”USA är laddade och klara”, sade Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör, till säkerhetsrådet i lördags.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

OPCW

Ryssland