20-åring gripen efter tyskt dataintrång

avTT

Foto: Alastair Grant/AP/TT
Privata uppgifter om omkring tusen personer – däribland hundratals tyska politiker – har spridits på nätet. Även förbundskansler Angela Merkel är drabbad. Arkivbild.

En 20-åring har gripits i Tyskland misstänkt för inblandning i det omfattande dataintrånget mot hundratals tyska politiker, enligt polisen.

Det var förra veckan som det uppdagades att privata uppgifter om omkring tusen personer – däribland hundratals tyska politiker – har spridits på nätet. Även förbundskansler Angela Merkel var drabbad men enligt den tyska regeringen rörde det sig inte om känsligt material.

Nu uppges en 20-åring ha gripits misstänkt för inblandning i dataintrånget, enligt den tyska federala polisen (BKA).

"Åklagarmyndigheten i Frankfurt, Centralorganisationen för bekämpning av internet- och databrott, och Federala polisen (BKA) genomsökte den misstänkta 20-åringens lägenhet och grep honom den 6 januari", skriver BKA i ett pressmeddelande.

Den privata informationen började spridas via ett Twitterkonto i december. Det rör sig om bland annat mobiltelefonnummer, kontokortsuppgifter, mejladresser, privata brev och kopior av id-kort.

– Regeringen ser väldigt allvarligt på det som har hänt, sade den tyska regeringens talesperson Martina Fietz den 4 januari.

Bland dem som drabbats finns medlemmar av parlamentets underhus, EU-parlamentet samt regionala och lokala församlingar, journalister och kändisar. Där emot drabbades inga politiker från det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD).

ARTIKELN HANDLAR OM