ELN söker garantier för delegation

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Människor protesterar i Bogotá i helgen efter dådet mot en polisskola som ELN tagit på sig.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Människor protesterar i Bogotá i helgen efter dådet mot en polisskola som ELN tagit på sig.

NYHETER

Colombianska ELN vill ha garantier från regeringen för att de tio personerna i vänstergerillans delegation ska kunna återvända till hemlandet. Förhandlingarna på Kuba bröt samman till följd av det blodiga dådet mot en polisskola förra veckan.

I torsdags sprängde en gärningsman en bil vid en polisskola i Bogotá och dödade 20 personer, liksom sig själv. Vid tillfället pågick en ceremoni för nya poliskadetter.

Vänstergerillan ELN tog på sig dådet, och Colombias president Iván Duques meddelande därefter att man återaktiverar arresteringsordern mot tio ELN-medlemmar i gruppens delegation som skött fredsförhandlingarna på Kuba med regeringen.

– Vi hoppas att regeringen kommer att ge oss garantier för återvändandet, säger ELN:s huvudförhandlare Pablo Beltran.

Han försvarar det blodiga dådet.

– Ingen kan begära att vi sitter stilla i båten om vi är under attack. Men jag skulle vilja att spänningarna minskar så att diskussionerna kan återupptas.

Enligt honom visste inte delegationen eller gerillans centralkommitté om att attacken skulle genomföras.

– Vi har varit i Kuba i åtta månader. Planerna får våra fronter i Colombia är inte beroende av oss, säger han, och nekar samtidigt till att attacken utfördes av en utbrytargrupp som skulle vara motståndare till fredsförhandlingarna.

– ELN har på alla fronter respekterat avtalet vi skrivit här. Men sedan president Iván Duques regering tagit över har vi attackerats mycket och det får oss att inte vilja vänta längre på den andra sidan, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE