SMHI varnar när stormen Jan drar in i fjällen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
"Att vistas på fjället kan vara väldigt farligt till och med", säger meteorolog Moa Hallberg inför stormen Jan. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
"Att vistas på fjället kan vara väldigt farligt till och med", säger meteorolog Moa Hallberg inför stormen Jan. Arkivbild.

Stormen Jan drar in över i fjällen och SMHI har utökat sina varningar.

– Att vistas på fjället kan vara väldigt farligt till och med, säger meteorolog Moa Hallberg.

Redan under natten till torsdag låg flera risker utfärdade om mycket hårda vindar i stora delar av Norrland. Under dagen har varningarna uppgraderats till klass 2.

Härjedalsfjällen, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten kan få vindar på uppemot 20 meter per sekund. Längs fjällkedjan kan utsatta platser få storm – 25 meter per sekund.

– Längs fjällkedjan kommer det snöa en hel del vilket gör att det blir ännu mer besvärligt. Men sedan längre in i landet kommer det inte att snöa speciellt mycket, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Kulmen på vindstyrkorna infaller under fredagen och sedan under natten mot lördagen börjar läget lugna ner sig lite. En del personer är ute och åker skidor i fjällen just nu, vilket inte är att rekommendera under fredagen.

– Det hade jag kanske inte gjort. Eftersom det snöar också så kommer det bli svårt att se någonting. Att vistas på fjällen kan vara väldigt farligt till och med, säger Hallberg.

Stormen har under torsdagen fått namnet Jan av SMHI eftersom han har namnsdag på fredag och på grund av att den tidigare stormen Alfrida döptes efter en kvinna. Under den stormen knäcktes träd och många blev strömlösa. Och risken för fler fallande träd nu är överhängande.

– Det är stor risk. Det kommer att blåsa en hel del, säger Moa Hallberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN