Polisens varning till sportlovsfirarna: ”Överväg annan resdag”

Stormen Mats härjar i Norrland: ”Risk för fallande träd”

Av: Mikaela Somnell

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stora delar av Norrland är hårt plågade stormen Mats som härjar med styrkor på upp till 24 m/s – och det väntas bli värre under kvällen.

Polisen rekommenderar nu alla sportlovsresenärer att inte ge sig ut i trafiken – just när det är stugbytardag.

Under eftermiddagen och kvällen drar stormen Mats från Island in över landets norra delar – i sju län har SMHI utfärdat klass 2-varningar.

– Det har börjat blåsa en del. Det är nästan stormbyar i flera delar av mellersta Norrland, runt 23 -24 m/s i byarna, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Enligt Holmberg går det inte att utesluta blåsten på vissa håll i Jämtlands- och Lapplandsfjällen kommer att komma upp i orkanstyrka, vilket är 33 m/s.

I dag är det stugbytardag och det är många skidsemestrare som redan är ute på vägarna för att ta sig till eller från fjällen – men polisen rekommenderar alla att skjuta upp resan.

Fallande träd och dålig sikt

På grund av vädret är Fjällräddarorganisationen ställd i beredskap och polisen vill ”mot bakgrund av detta uppmana trafikanter att överväga en annan resdag om möjligt”, enligt deras hemsida.

Per Holmberg varnar även för att det väntas täta snöbyar i Jämtland och Lapplands fjälltrakter vilket kommer ge väldigt dålig sikt.

– Det är bara att ta det försiktigt. Det finns också alltid en risk att träd faller när vi har sådana här styrkor, framförallt på mindre vägarna.

Stormarna väntas tillta under kvällen för att mot måndagsmorgonen mojna.

Publicerad:

LÄS VIDARE