Tusentals drabbade av strömavbrott under stormen Mats

Flera tusen hushåll drabbades av strömavbrott i samband med det kraftiga ovädret som pågick i Norrland under söndagskvällen.

– Det är hårda vindar som är orsaken, säger Magnus Kryssare på Vattenfall.

Under eftermiddagen och kvällen härjade stormen Mats i landets norra delar och i åtta län har SMHI utfärdat klass 2-varningar.

– Det har börjat blåsa en del. Det är nästan stormbyar i flera delar av mellersta Norrland, runt 23 -24 m/s i byarna, sa Per Holmberg, meteorolog på Foreca, tidigare under kvällen.

SMHI har registrerat vindsstyrkor på upp till 22 m/s i norra Ångermanland, norra Jämtland och södra Lappland.

Både polisen och Trafikverket varnade under dagen allmänheten för att ta sig ut i trafiken. Trafikverket har inte haft några allvarliga incidenter inrapporterade men uppger att det har förekommit en del nedfallna träd på vägarna.

Under stormen har även flera norrländska hushåll drabbats av strömavbrott.

”Ingen prognos”

Vid 02-tiden under natten till måndag hade Vattenfall 16 pågående avbrott och 2.565 drabbade kunder.

– Det beror på storm och hård vind, det är huvudbedömningen. Det är träd som har fallit och ligger emot ledningar. Vi har folk ute på fältet som jobbar med det här nu, säger Magnus Kryssare, presstalesperson på Vattenfall.

Det första felet kom in till Vattenfall klockan 18 och än så länge finns det ingen prognos för när problemen kan vara avhjälpta.

Enligt TT är det just nu sammanlagt runt 4.000 hushåll som är drabbade av elavbrott hos EON, Vattenfall och Skellefteåkraft.

Publisert:

LÄS VIDARE