Kriget i Syrien

Ryssland: Israel avfyrade 70 robotar i Syrien

Av: 

TT

NYHETER

Israel har anfallit iranska mål i Syrien för att hämnas misstänkt iransk raketbeskjutning mot israeliska baser, enligt Israels militär.

Det israeliska anfallet – där 23 militärer uppges ha dödats – är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes.

Attackerna inleddes enligt Israel vid midnatt med ett tjugotal raketer som avfyrades mot israeliska militärbaser på Golanhöjderna, ett syriskt gränsområde som ockuperas av Israel sedan sexdagarskriget 1967.

Ingen människa skadades i attackerna, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för israeliska försvarsmakten.

Lieberman: Avslutat kapitel

Israel svarade genom att angripa iranska mål inne i Syrien, och attackerade även det syriska luftvärnet. Minst 23 militärer dödades, däribland fem syriska, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Ryssland, som strider på regeringens sida i det syriska inbördeskriget, tillsammans med Iran och libanesiska Hizbollah, uppger att Israel använde 28 stridsflygplan som avfyrade 60 robotar. Israel avfyrade dessutom tio robotar från marken, enligt Ryssland.

Syrien bekräftar att israeliska robotar träffat militärbaser, vapenförråd och radaranläggningar, rapporterar statliga medier, enligt AFP. Iran har varken kommenterat attackerna mot de israeliska militärbaserna på Golanhöjderna eller mot de iranska baserna i Syrien.

Det israeliska anfallet är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan. Enligt ryska försvarsdepartementet har syriska militären skjutit ned fler än hälften av de israeliska robotarna.

”Avslutat kapitel”

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman säger att han hoppas att den väpnade konfrontationen med Iran vid Syriens gräns är över för den här gången.

– Jag hoppas att det är ett avslutat kapitel och att alla har fattat vinken, säger han på en säkerhetskonferens nära Tel Aviv, enligt Reuters.

Lieberman hävdar att det israeliska anfallet slagit mot i princip hela Irans militära infrastruktur i Syrien, och att Israel aldrig kommer att tillåta Iran att göra Syrien till en front i en konflikt med Israel.

Frankrike manar till lugn

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar parterna till återhållsamhet, enligt ett uttalande från det franska presidentkansliet, skriver Reuters.

"Han uppmanar till en nedtrappning av situationen", lyder uttalandet.

Även Ryssland manar till återhållsamhet.

– Vi har etablerat kontakt med alla parter och vi uppmanar dem alla till återhållsamhet, säger Rysslands biträdande utrikesminister Michail Bogdanov.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Israel och Iran har ökat under de senaste veckorna.

I tisdags, bara timmar efter beskedet att USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran, attackerade Israel en militärbas i närheten av Syriens huvudstad Damaskus. Enligt SOHR dödades 15 människor, inklusive åtta iranier. Israel har inte tagit på sig attacken, men inte heller nekat till att ligga bakom.

Iran har utlovat hämnd mot Israel sedan sju iranska militärer dödades i en misstänkt israelisk attack mot en bas i Syrien i förra månaden.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump drar sig ur Iranavtalet: Bevis för att de ljugit

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Israel

Iran

Syrien