104-årig forskare död på klinik i Schweiz

avJenny Rydberg

NYHETER

Forskaren David Goodall, 104, har avslutat sitt liv med läkarassisterat självmord.

Som sista måltid åt hand fish and chips och cheesecake, och under sina sista minuter lyssnade han på Beethovens nionde symfoni.

David Goodall var Australiens äldsta levande forskare fram tills dess att han avslutade sitt liv på en klinik i Schweiz under torsdagen.

På äldre dagar hade hans syn och rörlighet försämrats och under de senaste tio åren hade han inte längre tyckt om att leva, skriver The Guardian.

1 av 2 | Foto: Stefan Wermuth / X06548

Besökte botanisk trädgård under sin sista dag

David Goodall fick stöd av sina släktingar i sitt beslut – och via en Gofundme-sida samlade han ihop pengar till resan och besöket på kliniken.

– Som tur är har min familj, som finns i olika delar av Europa och Amerika, kommit för att hälsa på mig. Jag välkomnar möjligheten att träffa dem, vilket jag förmodligen inte kunde ha gjort om jag inte hade valt det här schweiziska alternativet, sa han enligt The Guardian.

Under sin sista dag besökte David Goodall, som var botanist och ekolog, en botanisk trädgård tillsammans med tre av sina barnbarn. Han åt också sin sista måltid, som bestod av fish and chips och hans favoritefterrätt cheesecake. Under sin sista presskonferens sjöng han en del ur Beethovens ”Ode to joy” och han bar en tröja med texten ”åldras skamligt”.

Har länge varit kritisk mot rådande lagar

David Goodall har tidigare riktat kritik mot att han inte får göra läkarassisterat självmord hemma i Australien. I delstaten han bodde i, Victoria, finns det planer på att från och med nästa år tillåta läkarassisterade självmord, men endast för kroniskt sjuka personer.

– Vad jag skulle vilja är att andra länder följer Schweiz och gör den här möjligheten tillgänglig för alla som uppfyller kriterierna, och att kriterierna inte bara ska handla om ålder, utan om mental kapacitet, sa David Goodall enligt The Guardian.

Läkarassisterat självmord innebär att en läkare ger en dödlig dos läkemedel som patienten själv intar. Genom att själv snurra på ett hjul fick David Goodall, som hade en kanyl i armen, ett dödligt medel i blodet. Under de sista minuterna lyssnade han på Beethovens nionde symfoni.

Dagens tre rubriker 10 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Schweiz

Döden