Främlingsfientlig partiledare tog dopp – fick kläderna stulna

Foto: @pusztapunk/Twitter

avSimón Bustamante

NYHETER

Alexander Gauland, ledare för det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland, skulle bara ta sig ett dopp.

Då passade en tjuv på att stjäla alla hans kläder – och försvann från platsen med orden: ”Nazister förtjänar inget badnöje!”

Nu sprids bilder på en blöt Gauland som lommar hem – iklädd endast sina färgglada badbyxor.

Häromveckan tog Alexander Gauland, en av ledarna för det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AfD), sig ett dopp i en sjö nära sitt hem.

Men simturen fick ett snopet slut när en man stal hans kläder, skrikandes: ”Nazister förtjänar inget badnöje!”

När Alexander Gauland väl tagit sig upp ur vattnet hade tjuven hunnit försvinna med politikerns kläder, samtidigt som ett vittne ringt polisen.

– Någon stal mina ägodelar medan jag låg i vattnet, och andra som simmade ringde polisen utan att fråga mig först, säger Alexander Gauland till lokala nyhetstidningen Märkische Allgemeine.

Skadeglädje på sociala medier

Nu sprids bilder på en blöt Alexander Gauland som eskorteras hem av polis – iklädd endast sina färgglada badbyxor. Bilden har gett upphov till hashtaggen #badespass – ”badnöje” – och fått många att skrocka av skadeglädje.

”1 000 år av värdighet i en bild”, twittrar en person med en sarkastisk blinkning mot en tidigare kommentar från Gauland, där han avfärdat Tysklands naziststyre som blott en mindre ”bajsfläck” på landets tusenåriga historia.

”Ett kreativt sätt att motarbeta extremhögern i Tyskland”, twittrar en annan.

Men alla skrattar inte

Men det är inte alls som haft kul åt fotot på den skamsne Alexander Gauland. ”Alla ni som i dag sprider bilden på Gauland i badbyxor och imorgon tänker försvara våra grundlagar och mänsklig värdighet: Var god tänk om”, twittrar politiska kommentatorn Johen Bittner.

Andra har varnat för att roande foton på en halvnaken politisk ledare riskerar att distrahera från hans historierevisionistiska åsikter.

”Vi tänker inte visa det ovärdiga fotot på Gauland”, twittrar Ulf Poschardt, redaktör på tidningen Die Welt.

Har krävt ett tyskt muslimförbud

Alexander Gauland var tidigare medlem i Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU – och blev senare en av de som grundade AfD. Han har bland annat sagt att tyskar borde vara stolta över vad Tysklands soldater uträttade under de två världskrigen, samt att det inte är alla som har ett tyskt pass som ska räknas som tyskar.

Gauland har tidigare även krävt att Tyskland ska införa ett muslimförbud likt det som president Donald Trump försökt att förverkliga i USA.

Om klädtjuven hittas ämnar Alexander Gauland få personen åtalad, säger han till Märkische Allgemeine. Eftersom nycklarna låg i partiledarens byxor har han fått byta ut alla lås i sitt hus.

Tysk polis utreder händelsen och säger att den tycks vara ”politiskt motiverad”.

Dagens tre rubriker 6 juni 00:29