Fick månstoft av Neil Armstrong – utmanar Nasa om ägandet

Foto: Torstein Bøe / TT
Får privatpersoner ha månstoft i byrålådan?

avJonathan Lundberg

NYHETER

Vem äger månen?

Det är en het fråga i USA just nu, där Nasa och en kvinna med en tub månstoft står i centrum.

– Det är inte olagligt för privatpersoner att äga material från månen, skriver kvinnans advokat i en stämningsansökan.

När Laura Murray Cicco var tio år gammal fick hon en liten behållare av sina föräldrar. Den var genomskinlig och formad som ett läppstift. Inuti den låg ett grått pulver – månstoft.

Tuben hade hennes pappa fått av astronauten Neil Armstrong, en vän till familjen. På baksidan av ett visitkort hade Armstrong skrivit: ”Till Laura Murray Cicco – lycka till”.

Vill stoppa Nasa

Nu, nästan 50 år senare, stämmer hon Nasa för att skydda sin gåva. Rymdorganisationen har inte varit ute efter den, men har sedan ett par år tillbaka sagt att allt material från deras rymdresor tillhör dem. De har också hävdat rätten att samla in det.

Laura Murray Cicco vill att en domstol stoppar dem – i förebyggande syfte.

– Laura fick månstoftet av Neil Armstrong, så det är hennes och vi vill ställa det utom allt tvivel, säger hennes advokat Christopher McHugh till Washington Post.

Tros vara äkta

En expert som anlitats för att bedöma det gråa pulvret säger att det ”inte går att utesluta” att det kommer från månen. En annan expert som analyserat signaturen på visitkortet säger att det antagligen är Neil Armstrongs.

Foto: NASA/AP
Neil Armstrong och Buzz Aldrin placerar den amerikanska flaggan efter att som de första människorna ha landat på månen 1969.

Vad Nasa säger om det hela är ännu okänt.

– Det vore olämpligt för oss att kommentera det under en pågående rättsprocess, säger Kelly Humphries, en talesperson från Nasa, i ett mail till Ars Technica.

Sammanlagt har Nasa tagit 382 kilo sten, grus och sand från månen.

Så ser ett norrsken ut från rymden 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Nasa

USA

Rymden