Lapp uppmanade barn att följa med okänd man i bil

avJenny Rydberg

NYHETER

På en lapp intill en skola uppmanades barn att följa med en okänd man i en bil.

Mannen utgav sig för att vara en före detta lärare.

– Det är svårt att veta om det är ett otroligt dåligt skämt eller på allvar, säger Carl Johan Westman, rektor på Skälbyskolan.

En bild på lappen har florerat i grupper på Facebook under fredagsnatten och lördagsmorgonen. På lappen står det bland annat ”på eran lunchrast så vill jag att ni går till fotbollsplanen och över gångvägen så finns det en parkering där jag står och väntar på er”.

Lappen ska, enligt personen som har lagt upp bilden på Facebook, ha hittats bakom en buske vid Skälbyskolan i Järfälla.

Personen som har skrivit lappen utger sig för att vara en före detta lärare. Tillsammans med barnen vill han överraska de andra lärarna med tårta, saft och bullar.

På lappen står det också att barnen inte får berätta något för sina lärare eller föräldrar.

– Jag fick informationen om det här i morse. Jag har kommit in till skolan och skriver just nu ett informationsbrev till vårdnadshavarna. Jag har också varit i kontakt med polisen, berättar skolans rektor Carl Johan Westman.

”Prata med ditt barn”

Eleverna på skolan går i lågstadiet och mellanstadiet.

– Jag vill naturligtvis att man pratar med sitt barn och uppmanar dem att inte följa med någon okänd vuxen. Samtidigt vill man inte skrämma upp barnen, säger Carl Johan Westman.

Personen som har skrivit lappen utger sig för att vara en före detta lärare, och har skrivit under med sitt namn.

– Så långt tillbaka som 14 år så har det inte funnits någon anställd på skolan med det namnet, så det verkar vara ett påhitt. Men det är svårt att veta om det är ett otroligt dåligt skämt eller på allvar, säger Carl Johan Westman.

Polisen tar emot tips

Derin Ghafours lillasyster går på skolan.

– Jag reagerade väldigt starkt, jag såg det på natten och ville nästan väcka hela huset. Det första jag gjorde när min lillasyster vaknade var att fråga henne om hon hade sett något konstigt eller sett någon vid skolan som inte borde vara där, men det hade hon inte, berättar Derin Ghafour.

– Man har ju hänvisat barnet väldigt detaljerat att de ska gå över gatan till en parkering. Det är ju utanför skolans område och även om det skulle vara något form av skämt så är det här inte okej, fortsätter hon.

Hos polisen i Stockholm känner man till händelsen.

– Vi fick ett samtal om det här och skickade dit en bil för att ta ned lappen. Sedan fick vi veta att rektorn redan var på väg dit, så vi har ingen anledning att åka dit just nu, säger Anna Westberg, presstalesperson hos polisen i Stockholm.

Enligt polisen är man välkommen att höra av sig om man har sett något ovanligt i området.

– Man kan aldrig veta om det ligger något i det här och det är svårt att svara på om det är på riktigt och om det är en skum person som ligger bakom. Men har man gjort någon form av iakttagelse kan man höra av sig, säger Anna Westberg.

Dagens tre rubriker 2 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Skolbarn

Brott