Vårrusiga björnar intar byn Los

Foto: Berit Roald/TT
En björn i trädgården? Totalt 13 björnar har synts runt byn Los i Ljusdals kommun. Arkivbild.

avTT

NYHETER

I byn Los i Ljusdal är det inte helt ovanligt med björnar som kommer på besök. Men i år har det varit något slags rekord, med hela 13 björnar som setts i området, två björnhonor med två respektive tre ungar, ett antal fjolårsungar samt ytterligare några större björnar, skriver Aftonbladet.

– Jag tycker inte det är behagligt att gå ut. Han verkar inte särskilt skygg. Han gräver ner sig och sover här hela natten, säger Else-Marie Ekrelius, 70, som stött på en av björnarna.

Även Elisabeth Törnberg, 30, bor i Los och berättar att hennes femåriga dotter upptäckte en björn i trädgården.

– Jag trodde att hon skämtade, men så gick vi ut på altanen och hon visade att den låg där – cirka tio meter från oss, säger hon till tidningen.

Länsstyrelsen i Gävleborg skriver i ett pressmeddelande att björnbesöken är ett naturligt beteende den här tiden på året, i samband med att de lämnat sina iden. De betonar vikten av att inte vänja björnarna vid människor.

”Bor du i björnområden ska du tänka på att aldrig mata björnar, städa bort allt som luktar mat i närheten av bostaden, försvara soptunnan instängd och inte gå ut om du ser en björn”, är råden de ger till boende i kommunen.