Regn och åska drar in över södra Sverige

Ett kraftigt skyfall drar in över södra Sverige under lördagseftermiddagen.

Med regnet följder åska – och risk för översvämningar.

– På vissa ställen kan det komma upp mot 35 millimeter regn, säger meteorologen Per Holmberg.

Solen tar en paus i landets sydliga delar. SMHI har utfärdat en så kallad risk för stora regnmängder i länen Halland, Kronoberg, Blekinge och Skåne.

Skyfallet drar in under lördag eftermiddag och kväll. Lokalt kan det falla över 35 millimeter på tre timmar. I samband med regnet kan det förekomma kraftig åska.

– Det är skurar med inslag av åska och lokalt kan det komma väldigt stora regnmängder, framför allt under eftermiddagen och kvällen, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Översvämningar i källare

De stora regnmängderna kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag, varnar SMHI. Risken är också att vägar svämmar över.

– Men det är väldigt torrt i marken och det blir troligtvis bara problem en kort tid, med lokala översvämningar, säger Per Holmberg.

”Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning”, skriver SMHI på sin hemsida.

Brandrisk i skog och mark

Regnskurarna kan ligga kvar över Skåne även på söndag.

– Det finns en risk för åska då också, men risken minskar, säger Per Holmberg.

Trots det tillfälliga regnet råder det fortsatt risk för skogs- och gräsbränder i stora delar av landet till följd av det torra och varma vädret.

Den ihållande solen kommer tillbaka under söndag eftermiddag och kväll.

Beslut om eldningsförbud

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar allmänheten till stor försiktighet i naturen på grund av extremt hög brandrisk. Ett stort antal kommuner och länsstyrelser har beslutat om eldningsförbud.

– Det fina varma vädret lockar till utevistelse men tänk på att en brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning. Även cigarettfimpar och små gnistor från exempelvis röjsåg kan antända den torra vegetationen, säger Leif Sandahl vid MSB i ett pressmeddelande.

Publisert: