Ryske dubbelagenten Skripal förgiftad i England

Polisen söker fler Salisbury-vittnen

Av: 

TT

Männen som kallat sig Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov avslöjades som GRU-agenter. Här i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT. Arkivbild.
Männen som kallat sig Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov avslöjades som GRU-agenter. Här i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT. Arkivbild.

NYHETER

Brittisk polis har släppt nya bilder på de två ryska män som misstänks för nervgiftsattacken i Salisbury i Storbritannien. Bilderna visar hur männen går mot den ryske ex-spionen Sergej Skripals hus.

Bilderna från en övervakningskamera är enligt polisen tagna just före den tidpunkt då nervgiftet Novitjok tros ha placerats på ytterdörren till Sergej Skripals hus den 4 mars i år.

Både Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades medvetslösa på en parkbänk samma dag. De återhämtade sig senare. En kvinna som kom senare i kontakt med en parfymflaska där giftet misstänks ha förvarats avled av sina skador.

Det har länge varit känt att bilderna existerar, och polisen släpper dem i hopp om att komma i kontakt med ögonvittnen.

Männen har avslöjats som agenter för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. De har fångats på övervakningsbilder på flera platser och giftspår har upptäckts i deras hotellrum. De har inte gripits, men däremot framträtt i den ryska, statligt kontrollerade tv-kanalen RT och hävdat sin oskuld. Båda säger att de befann sig i Salisbury som turister.

Storbritannien och USA anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningen, men Kreml har kategoriskt nekat till anklagelserna. På fredagen upprepade en talesperson för Kreml att de inte är skyldiga.

– VI har ingen information om exakt vilken substans det rör sig om, vi vet inte vilken kvantitet det rör sig om, vem det är som blev förgiftad, vad som hände honom eller vad som hände rent generellt, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänkt ryss är agent med falsk identitet

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryske dubbelagenten Skripal förgiftad i England

Sergej Skripal

Storbritannien

GRU

Dmitrij Peskov

Ryssland