Trump mot strömmen i Paris

avTT

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
En kvinnlig demonstrant förs bort efter att protesterat mot USA:s president Donald Trump i samband med 100-årsdagen av första världskrigets slut.

USA:s president Donald Trump går sin egen väg – även när världens ledare minns offren för första världskriget.

I Paris fick Trump utstå både Twitterkritik, ösregn och barbröstade protester.

När resten av världsledarna samlades på den franske presidenten Emmanuel Macrons nya fredsforum på söndagseftermiddagen valde Trump att i stället tala i regnet på en amerikansk krigskyrkogård.

– Ni ser bekväma där uppe under skydd, medan vi blir dränkta, skojade han i riktning mot några av de amerikanska andravärldskrigsveteraner som bjudits in till Suresnes-kyrkogården.

Kanske var det ett försök att komma förbi den kritik Trump fick i lördags sedan han ställt in ett annat kyrkogårdsbesök på grund av det dåliga vädret.

"De dog med ansiktet mot fienden och den patetiskt olämplige Donald Trump kunde inte ens trotsa vädret för att visa sin respekt", twittrade exempelvis Nicholas Soames, brittisk parlamentsledamot för Konservativa partiet – och dessutom dotterson till förre premiärministern sir Winston Churchill.

Kritiserad blev Trump även på söndagen. På väg till Triumfbågen för den stora 100-årsceremonin för första världskrigets slut överraskades hans kortege av en barbröstad kvinnlig demonstrant som kastade sig ut i gatan. "Fake peacemaker" – falsk fredsmäklare – löd texten på hennes överkropp. Kvinnan fördes dock snabbt bort av polisen.

Vid Place de la République samlades dessutom omkring 1 000 demonstranter för att visa sitt missnöje med framför allt Trump.

ARTIKELN HANDLAR OM