Märsta

Stökig utvisning av ett tiotal afghaner från Märsta

avNiklas Eriksson

Ett tiotal som fått avslag på sin asylansökan utvisas under kvällen till Afghanistan.

Utanför förvaret i Märsta genomfördes en stor demonstration – som slutade i tumult när bussen med afghanerna lämnade platsen.

– I sin helhet har det gått relativt lugnt till, säger Anna Westberg vid Stockholmspolisen.

Under måndagskvällen ska planet som ska föra ett tiotal afghanska medborgare till Kabul lämna Arlanda. I väntan på utvisningen har människorna befunnit sig på Migrationsverkets förvar i Märsta.

Där stod under kvällen ett stort antal demonstranter och protesterade mot utvisningarna under kvällen.

1 av 4 | Foto: JAMSHID JAMSHIDI

– Med en fredlig demonstration önskar man ju påverka beslutsfattare. Vi använder vår rätt att demonstrera för att påverka makten, säger demonstranten Emrika Larsson till TT.

De protesterar mot utvisningarna bland annat med hänvisning till säkerhetsläget i Afghanistan. Niclas Ericsson, kommunikationsrådgivare på biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén, är på plats i Kabul och säger till TT att läget är ”ansträngt”.

– Konflikten mellan regeringen och de väpnade oppositionsgrupperna har intensifierats sedan 2016. Det finns inga direkta tecken på att situationen håller på att bli bättre, säger han till TT.

– I Kabul sker det regelbundet olika bombattacker, och samtidigt är det en stad med många miljoner människor som går till jobbet varje dag. På det sättet är det kanske motsägelsefullt och annorlunda mot den svenska verkligheten.

Migrationsverket uppger att samtliga som utvisas fått sina fall prövade individuellt och att de bedömer att det går att utvisa till Afghanistan.

– Våldet och det humanitära läget i Kabul är fortsatt allvarligt, men inte så omfattande och så allvarligt att det motiverar att vi inför ett generellt stopp att verkställa personer dit, säger Irene Sokolow vid Migrationsverkets presstjänst till TT.

– Det finns institutioner och hjälpinsatser på plats som kan hjälpa till med att starta ett företag, komma in på arbetsmarknaden och få ett tillfälligt boende.

Vid 18.30-tiden lämnade bussen med afghanerna förvaret i Märsta. Då utbröt ett visst tumult när demonstranter rusade mot bussen.

Stockholmspolisen berättar att ett antal demonstranter avvisades från platsen då de ansågs störa den allmäna ordningen.

– Ett antal avvisades och ett antal avlägsnades, säger Anna Westberg vid Stockholmspolisen.

Inga personer har frihetsberövats eller misstänks för brott.

– I sin helhet har det gått relativt lugnt till, säger Anna Westberg.

Tidigare har det talats om att ett 50-tal människor skulle utvisas men när bussen lämnade Märsta ska endast ett tiotal personer ha funnits ombord, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM