USA och Mexiko i "känsliga" migrantsamtal

avTT

Foto: Rodrigo Abd /AP/TT
Centralamerikanska migranter vid gränsövergången i Tijuana i Mexiko.

President Donald Trumps regering har kommit överens med mexikanska myndigheter om att migranter som söker asyl i USA kan tvingas vänta på besked i Mexiko medan ansökan behandlas, rapporterar Washington Post. Men Mexiko tillbakavisar uppgifterna.

Enligt Mexiko talar företrädare för de båda länderna med varandra om migrationsfrågan – men någon överenskommelse har inte träffats.

Washington Post hänvisar till källor inom den tillträdande mexikanska regeringen som säger att Mexiko har gått med på USA:s krav om att låta landet bli ett slags väntrum för asylsökande.

Om tidningens uppgifter stämmer går överenskommelsen på tvärs mot tidigare inarbetade asylregler. Den innebär också ett hårt bakslag för de tusentals migranter som flyr fattigdom och kriminalitet i sina centralamerikanska hemländer och som via Mexiko försöker nå fram till USA för att där söka asyl.

"Den tillträdande regeringen överväger inte (...) att Mexiko tar på sig tredjelandsstatus för centralamerikanska migranter, eller från andra länder, som befinner sig på Mexikos territorium eller kommer att nå (territoriet) i framtiden", meddelar den tillträdande inrikesministern Olga Sánchez Cordero i ett uttalande efter att uppgifterna från Washington Post blivit kända på lördagen.

Olga Sánchez Cordero säger vidare att "ytterst känsliga" samtal pågår med USA som syftar till att lösa situationen med de tusentals migranter som befinner sig Mexiko i väntan på att få komma in i USA och söka asyl.

Vita huset har inte kommenterat Washington Posts uppgifter.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA