EU godkänner brexitavtal

Av: 

TT

EU-ledarna tog ett nytt steg mot brittiskt utträde ur unionen genom att godkänna britternas utträdesavtal.

Många av de 27 EU-ledarna kallar dagen för en ledsam dag.

Det tog mindre än en timme för toppmötet att komma med beskedet.

"EU27 har ställt sig bakom utträdesavtalet och den politiska deklarationen om de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien", skriver toppmötets ordförande Donald Tusk på Twitter.

EU-ledarna är nöjda med att man med avtalet är på väg mot ett ordnat utträde. Men någon glädje finns inte på toppmötet.

– Det här är en dyster dag. Brexit är en tragedi, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker när han anlände.

Litauens president Dalia Grybauskaite beskrev brexit som en skilsmässa.

– Det finns inget bra i detta för någon sida. Vi är inte särskilt glada, sade hon.

Ordnat utträde?

Avtalet på 585 sidor har med stora svårigheter förhandlats fram under 18 månader. Sveriges statsminister Stefan Löfven hade blandande känslor när han anlände.

– Det är naturligtvis tråkigt att Storbritannien väljer att lämna EU, sade han.

– Det är ändå bra att det blir ett ordnat utträde.

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars. Utträdesavtalet ser till att det kommer att dröja innan företag och personer märker någon större skillnad. Enligt avtalet ska nuvarande EU-regler gälla under en övergångsperiod fram till sista december 2020.

Under den perioden är det tänkt att EU och Storbritannien ska förhandla fram nya avtal för en framtida relation. Därför antog toppmötet även en politisk deklaration om riktlinjerna för de förhandlingarna.

Avtalet hotas

Men det ordnade utträdet i vår är inte garanterat. Det måste först godkännas av det brittiska parlamentet. I nuläget ser det inte ut som om det finns en majoritet för avtalet där. Både brexitanhängare och brexitmotståndare är missnöjda.

– Det är uppenbart att det finns en stor risk för ett nej eftersom det är så många som nu ger uttryck för att de är emot avtalet, säger Löfven.

Ett nej skulle innebära stora problem, enligt honom. Bland annat för svenska företag och inte minst de omkring 100 000 svenskar som bor i Storbritannien.

– Det försätter oss alla i en besvärlig situation för då riskerar vi att få ett oordnat utträde, sade Löfven.

Skickade budskap

Fler EU-ledare skickade budskapet till det brittiska parlamentet att detta är det bästa avtal de kan få och att de skulle rösta för det om de bodde i Storbritannien.

Den brittiska regeringen och premiärministern Theresa May har ställt sig bakom utträdesavtalet.

– Jag är helt övertygad om att Theresa May har allt på bordet som hon behöver för att argumentera i parlamentet, sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

May publicerade på söndagsmorgonen ett öppet brev till britterna där hon lovade att kampanja helhjärtat för utträdesavtalet.

"Det är ett avtal för en ljusare framtid", skriver hon.

May behöver 320 röster i det brittiska underhuset i den omröstning som väntas hållas andra veckan i december. Hennes parti, konservativa Tories, har 315 ledamöter.

Rösterna räcker inte

Enligt BBC är 60 av dem hårdnackade brexitanhängare och 14 brexitmotståndare som alla sannolikt röstar nej till avtalet.

May ser, enligt BBC, även ut att gå miste om de tio rösterna från nordirländska DUP, som annars stöttar upp hennes regering. Oppositionen har uppgett att den tänker rösta nej.

Om det blir ett nej är det oklart vad som kommer att hända. Det kan till exempel bli en ny omröstning senare i parlamentet, ett nytt allmänt val, en ny folkomröstning om brexit eller så kan den brittiska regeringen försöka omförhandla avtalet med EU.

– Men jag kan inte se att det finns utrymme för några stora förhandlingsförändringar. Det har förhandlats så intensivt under lång tid och man har kommit till botten, säger statsminister Stefan Löfven.

Ett femte alternativet, som många fruktar, är att Storbritannien kraschar ut ur EU utan något avtal.

Publisert:

LÄS VIDARE