Tre häktade för gruppvåldtäkt på Södermalm

De tre männen, 18, 20 och 29 år gamla, misstänks ha gruppvåldtagit en kvinna i parken Björns trädgård på Södermalm i fredags.

I dag häktades de av Stockholms tingsrätt.

Enligt Södermalmspolisen kunde männen gripas kort efter våldtäkten efter att poliser ”reagerade på gärningsmännens beteende”.

Polisen rubricerar gärningen som grov våldtäkt och har under helgen varit mycket förtegna om utredningen.

I dag häktades tre män, 18, 20 och 29 år gamla, på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt och rån.

Betedde sig misstänkt

Enligt handlingar från domstolen misstänks gärningen ha ägt rum mellan 23.15 och 23.45 i fredags, i parken Björns trädgård vid Medborgarplatsen i Stockholm.

De tre männen var under häktningsförhandlingarna iklädda sina egna kläder och lyssnade stilla på åklagaren och rådmannen. När rätten kom med sin dom opponerade 18-åringen sig:

– Jag har fast adress i Sverige, jag kommer inte att fly någonstans, sa han.

Rådmannen Helene Bergström förklarade då att 18-åringen inte häktas på grund av flyktfara utan med hänvisning till att han kan försvåra utredningen, samt att det misstänkta brottet är så pass grovt.

”Förnekar brott”

18-åringens advokat Gunilla Olsson var kortfattad när Aftonbladet ställde frågor efter förhandlingen:

– Han förnekar brott, säger hon.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är kvinnan som utsatts i 20-årsåldern. Hon ska själv ha slagit larm om händelsen – men då hade polisen redan gripit de misstänkta gärningsmännen.

Twitter skriver Södermalmspolisens Viktor Adolphson:

”Vakna poliser reagerade på gärningsmännens beteende. Detta var strax efter våldtäkten, innan målsägaren hunnit larma vad som hänt. De tre greps sedan på flyende fot då de försökte undkomma.”

Av tingsrättens handlingar framgår att samtliga tre män greps klockan 00:13 natten till lördagen.

Misstänks för ytterligare våldtäkt

Under helgen har de tre männen suttit anhållna i arresten på Södermalm. Åtminstone två av männen har tidigare dömts för brott.

20-åringen är enligt Aftonbladets källor sedan tidigare misstänkt för också en våldtäkt som ägde rum i februari. Han är sedan tidigare dömd för stöld- och ringa narkotikabrott. 18-åringen är tidigare dömd för misshandel och ringa narkotikabrott medan 29-åringen förefaller vara ostraffad enligt offentliga register.

Polisen efterlyser fortsättningsvis tips och iakttagelser från Björns trädgård under sena fredagskvällen.

– Det här är en plats där det ändå rör sig människor och vi är intresserade av iakttagelser som har gjorts i området. Det kan vara både händelser både före, under och efter händelsen, säger Anna-Karin Hasselroth, jourhavande förundersökningsledare på Södermalmspolisen.

Publisert:

LÄS VIDARE