Planer på LSS-boende får grannar att rasa

Förälder och expert: Fruktansvärt – beror på ren okunskap

Personer med autism och Downs syndrom hör inte hemma i villaidyllen.

Det tycker flera av de boende i Glasberga där ett LSS-boende planeras.

– Det gör mig så fruktansvärt ledsen och förvånad att den här attityden fortfarande finns, säger Eva Nordin Olson, förälder och ordförande i Autism- och aspergerförbundet.

Sen kommunen presenterade planer på att bygga ett LSS-boende i ett villaområde i Glasberga i Södertälje har protesterna vällt in, rapporterar lt.se

– Vi har fått en drös med mail och brev. Det är ett paradexempel på "not in my backyard". Ett tankesätt om att det är jättebra att sådana här boenden finns, men inte i ens egna kvarter, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Staffan Norberg (V) till Aftonbladet.

"Vi tänker på våra barn"

De boende i området oroar sig för säkerheten för deras barn och för att värdet på deras hus ska sjunka.

"Vi tänker på våra barn som inte kommer att känna sig trygga i sitt eget bostadsområde"

"Vem kommer vilja köpa en tomt vid ett gruppboende?"

"Hur skulle dessa psykiskt nedsatta personer reagera om de träffade oss okända människor på gatan?", är några av argumenten som framförts i brev och mail till kommunen.

En av de boende som Aftonbladet pratat med är också orolig för att boendet ska förvandlas till något annat i framtiden.

– Attendo är ett vinstdrivande företag, vad händer när de gör om det till ett boende för missbrukare i stället?, säger hen.

"Förfärligt och sorgligt"

Eva Nordin Olson från Mora är ordförande i Autism- och aspergerförbundet, läkare med specialisering på autism och utvecklingsstörning hos vuxna och mamma till en vuxen dotter med autism.

– Jag får ont i hela kroppen av det här. Det är de klassiska argumenten som bygger på myter och fördomar, säger hon.

–Det är förfärligt och sorgligt och handlar i grunden om ren okunskap. Det här är inte farliga människor. Tvärtom så tillför de så mycket och ökar toleransen i samhället, säger hon.

"Tänk om det var ditt barn?"

För Eva Nordin Olson väcker reaktionerna smärtsamma minnen. Hennes dotter, Stina Olson är nu 31 år och när boendet där hon först flyttade in för tio år sedan byggdes var protesterna också kraftiga.

– Det är läskigt att det är samma argument då som nu. Då var det insändare i tidningen och allting. Jag får ont i magen av att tänka på vad som skrevs om min dotter. Tänk om det var ditt barn eller barnbarn det handlade om? Ska de sättas ut i skogen eller vart ska de ta vägen?

– Jag trodde att vi hade kommit längre och var mer medvetna. Med tanke på bland annat Glada Hudik-teatern, Jerry i Ica-reklamen och kampanjer som Hjärnkoll, som arbetar för att öka människors förståelse och tolerans.

Helt annat mottagande

Vid boendet i Mora där Stina Olson bor nu har situationen varit helt annorlunda.

– Det har varit fantastiskt bra och grannarna i området har haft en välkomnande attityd från början, säger Eva Nordin Olson.

De två boendena som planeras ska drivas av Attendo och kommer ha plats för 12 unga vuxna mellan 18 och 30 år med funktionsnedsättningar som autism, autismliknande tillstånd och Downs syndrom. Ett LSS-boende är ett frivilligt boende med personal för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar och ska likna ett vanligt boende så mycket som möjligt.

Ingen grund till oro alls

– Det här är inte farliga och kriminella människor. Det här är ungdomar som har bott hos sina föräldrar och vill få hjälp att leva ett mer självständigt liv. Det finns ingen fog alls för den här oron, säger Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo.

Efter semestrarna kommer de boende i området bli inbjudna till ett informationsmöte hos Attendo.

–  Vår erfarenhet är att mer information och kunskap brukar lösa sådana här situationer, säger Charlotta Näsström Morén.

Utdrag ur protestbreven:

"Dessa mentalt nedsatta personer är inte en trygg omgivning för varken oss eller våra barn och grannar. Det finns flera fall i vårt kära avlånga land där sådana individer har handlat efter sin mentala nedsättning vilket har lett till att oskyldiga människor har skadats eller mördats".

"Hur skulle dessa psykiskt nedsatta personer reagera om de träffade oss okända människor på gatan?"

"Vi ber er att med hjärtat tänka efter riktigt noga innan ni godkänner ett LSS-boende i ett så fint villaområde med dagis och äldreboende i närheten."

"Om detta går igenom och ni väljer att bygga detta LSS-boende precis intill vår tomt, så har vi absolut planer på att sälja och rör oss vidare mot ett riktigt villaområde."

"Vi har jobbat och slitit hårt i hela våra liv för att till slut kunna uppfylla våra drömmar om att kunna äga ett boende i ett fridfullt område...

...där våra barn kan gå på dagis och skola och växa upp i en fridfull och trygg miljö utan kontraster som förvirrar områdets och barnens framtid."

"Vi kommer inte att våga ha våra barn lekande utomhus om inte vi är med dem, för vi vågar inte att riskera att någon av dessa (stackars) mentalt störda ungdomar (som behöver all hjälp som dem kan få, detta kan dem få däremot någon annanstans) skulle göra något som dem inte kan styra över så som att gud förbjude kidnappa, våldföra sig på barn i området vilket har hänt och händer fortfarande olyckligtvis."

"Jag vill inte ha detta i vårt område pga att det skapar osäkerhet för mina barn när mentalt störda ungdomar/vuxna lever sida vid sida med barnen. Det finns flera fall runtom i Sverige där dessa mentalt nedsatta personerna som har lyckats ta sig ut från boendet utan någon tillsyn och träffat på någon människa ute som sedan har lett till överfall/dödsfall!"

"Ett LSS boende är nästintill en anstalt/rehabilteringshem för mentalt nedsatta som behöver vård och tillsyn dygnet runt som bör placeras med ett säkert avstånd från villaområde."

"Jag och min fru har satsat våran livsinvestering för ett tryggt och säkert område att uppfostra våra barn i.

Det här har kommit som en riktig kalldusch för oss.

Det känns lite som att Ni inte vill ha kvar barnfamiljer i glasberga, för att om detta går igenom kommer vi utan tvekan att flytta från området."

Publisert: