Tiotusentals skriver på mot lägre skatt

avLisa Röstlund

1 av 4 | Foto: SCANPIX
Göran Greider.

Tiotusentals har skrivit på mot fler skattesänkningar, på bara några timmar.

– De flesta är beredda att betala för att ha en fungerande skola, säger MP-språkröret Gustav Fridolin.

– Jag säger halleluja till det här uppropet, säger chefredaktören Göran Greider.

I dag uppmanar Aftonbladets ledarredaktion i läsarna att skriva på en protestlista för att få regeringen att sluta sänka skatten, och i stället satsa på skolan.

20 000 namn

Redan under tisdagseftermiddagen hade över 20 000 skrivit på.

Anledningen är att statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal i söndags berättade att han vill sänka skatten med 16 miljarder kronor. Ohållbart, anser ledarredaktionen, som bland annat tar upp sjunkande skolresultat, ökande kunskapsklyftor och nedskuren ersättningen för barn med särskilda behov.

Skatten klyver S

Jobbskatteavdragen klyver såväl blockgränserna som största partiet Socialdemokraterna.

I mars argumenterade Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping i Dagens Arena, att Sverige behöver höja skatten för att klara välfärden.

I Dagens Industri går i dag flera tunga S-namn ut och trotsar Stefan Löfven genom att kräva att ett femte jobbskatteavdrag bör rivas upp efter en eventuell valseger.

Enligt en opinionsundersökning genomförd av Miljöpartiet/Novus i juni vill 30 procent att regeringen prioriterar sjukvården i höstens budget. 29 procent svarade vården. På sista plats, efter infrastruktur, förnybar energi och "annat", kom ett femte jobbskatteavdrag, vilket 6 procent svarade.

Vagt för höjd skatt

En av dem som skriver under Aftonbladets ledarredaktions upprop är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

– Sedan 2006 har 12 500 anställda fått gå från skolan, som om det vore bättre ekonomi att betala för lärarnas arbetslöshet i stället för deras löner.

– Och vi ser resultatet av det nu, med sjunkande kunskapsnivåer. Då är det inte sänkta skatter Sverige behöver.

Är ni beredda att till och med höja skatten?

– Vi är beredda att göra vad som krävs för att alla barn ska få den tid de behöver med sin lärare.

"Avdragen ger färre jobb"

Även riksdagsledamoten Morgan Johansson (S) skriver på listan.

– Det är klart man ska lägga pengarna på sjukvård och skola i stället. Vi ser hur stora brister det finns. Jag bor i Skåne och där har vi diskussioner om mycket stora brister i sjukvården.

– Om man bara prioriterar skattesänkningar finansierar man det med nedskärningar och då leder det även till mindre jobb, som tas från den offentliga sektorn. De jobbskatteavdrag man genomfört har inte gett några fler jobb, tvärtom färre.

– De stora pengarna kommer dessutom främst höginkomsttagarna till del. Före 2010 gick hälften av de totala skattesänkningarna totalt sett till de 25 procent rikaste.

Greider: "Halleluja"

Debattören, författaren och Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider skriver också på.

– Jag säger verkligen halleluja till det här uppropet. Jag blev väldigt glad när Reinfeldt annonserade att de vill sänka skatten. Det annonserar hans fantasilöshet och sätter press på S att äntligen uttrycka sin oro.

– Mycket hänger nu på vad S vågar göra. Jag är övertygad att om S vore tydliga med att vi inte kan sänka skatten mer och om ett nytt skatteavdrag införs tar vi bort det, så skulle det tas väl emot.

Namninsamlingen kommer att pågå under de närmaste veckorna.