Han är ny chef på Arbetsförmedlingen

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Angeles Bermudez-Svankvists turbulenta avsked har Arbetsförmedlingen nu fått en ny chef.

Clas Olsson har tidigare varit myndighetens biträdande generaldirektör.

Han är 50 år gammal och har jobbat med offentlig förvaltning hela sitt yrkesliv.

Clas Olsson.
Clas Olsson.

Clas Olsson kliver in som tillförordnad chef efter att Angeles Bermudez-Svankvist tvingades avgå med omedelbar verkan.

Så sent som i januari tillträdde han som biträdande generaldirektör för Arbetsförmedlingen, efter att ha arbetat som analyschef på myndigheten i flera år.

Lång karriär

Enligt Clas Olssons cv har han tidigare arbetat som chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL), finansråd på Finansdepartementet och chefsekonom på Svenska kommunförbundet.

Clas Olsson är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och under ett år var han gäststudent på Harvard University. Han är 50 år gammal, gift och bor i västra Stockholm.

”Idelogisk tummelplats”

När Clas Olsson tillträdde som analyschef för Arbetsförmedlingen i mars 2009 intervjuades han i myndighetens nu nedlagda tidning Arbetsmarknaden. Då kallade han sitt nya jobb en "utmaning".

– Arbetsförmedlingen ingår i ett politikområde som är näst intill heligt i Sverige. Och arbetsmarknadspolitiken har ju varit den svenska paradgrenen historiskt sett inom den ekonomiska politiken, en tummelplats för politiska ideologier. Och så är det en utmaning med tanke på lågkonjunkturen vi befinner oss i.

”Lite turbulent”

Aftonbladet har under söndagen sökt Clas Olsson för en kommentar – utan att lyckas.

– Clas Olsson håller på och sätter sig in i uppdraget och vill i dag ägna all tid åt myndigheten, det har varit lite turbulent några dagar, säger Arbetsförmedlingens presschef Patrik Svensson.

Publicerad: