Nyheter

En död efter skottlossning

Av: 

TT

Leonard Goldberg

NYHETER

En ukrainsk soldat har dödats i ett angrepp mot en ukrainsk militäranläggning på Krim.

– Det här är ett krigsbrott, säger Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

Regeringen i Kiev har nu gett soldaterna tillåtelse att använda sina vapen.

Enligt Interfax-Ukraina är det en avdelning inom det ukrainska försvarets topografiska enhet i Simferopol som attackerats. Soldaten var en underofficer och dog efter att ha skjutits i nacken, uppger BBC. Enligt flera nyhetsbyråer ska ytterligare en person ha skadats i attacken.

– Alla ukrainska trupper på militärbasen på Simferopol har nu arresterats. Deras id-kort och pengar har konfiskerats. Deras vapen har tagits ifrån dem, säger den ukrainska militärens talesperson Vladislav Seleznov enligt BBC.

"Ett krigsbrott"

Vladislav Seleznov säger att det är oklart vilka som attackerade basen men säger att de var "fullt utrustade och maskerade". Det framgår inte ifall anläggningen stormades av ryska soldater eller den pro-ryska milis som också patrullerar på Krim.

Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att konflikten på Krim nu har gått in i en militär fas och pekar ut Ryssland som ansvarig för attacken.

– Ryska soldater började skjuta på ukrainsk militär. Det här är ett krigsbrott, säger han enligt Reuters.

Efter attacken uppger regeringen i Kiev att ukrainska soldater tillåts att använda sina vapen, rapporterar AFP.

"För deras självförsvar och skyddande av sina liv, ukrainska soldater... stationerade i den autonoma republiken Krim tillåts att använda vapen", lyder uttalandet från försvarsdepartementet i Kiev.

Redan innan militärbasen stormades har det funnits en stor oro över huruvida regeringarna i Ryssland och Ukraina skulle få till en smidig överlämning av kontroll av de ukrainska militärbaserna i regionen, rapporterar AFP.

Starka reaktioner från väst

Reaktionerna på tisdagens ryska övertagande av Krim börjar nu komma från ledare i väst. I ett samtal mellan USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel var de båda överens om att Rysslands agerande är ett "oacceptabelt brott" mot Ukrainas territoriella integritet. De båda säger sig dock vara öppna för politisk dialog om hur krisen kan lösas.

EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy kommer att åka till Moskva redan i morgon för att diskutera situationen, rapporterar AFP.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter