SD satsar på kvinnor och begränsad abort

Av: Matilda Rangborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Får kritik för att bara vilja öka kontrollen av kvinnor

Foto: Sverigedemokraterna vill som enda riksdagsparti skärpa abortlagstiftningen.

SD är det enda partiet som vill skärpa abortlagstiftningen.

Med draghjälp från Ja till Livet har partiet debatterat frågan flera gånger.

Samtidigt vill SD mer än någonsin rikta sig till kvinnor.

– Jag ser inget motsatsförhållande mellan att satsa på kvinnor och sänka abortgränsen, säger SD-kvinnors ordförande Carina Herrstedt. 

Foto: Carina Herrstedt (SD) ser inte något problem med att sänka tidsgränsen för abort ur ett kvinnoperspektiv.

Sverigedemokraterna vill som enda riksdagsparti skärpa abortlagstiftningen. Det innebär att sänka gränsen för kvinnor som vill göra abort från vecka 18 till vecka 12. Den som vill göra abort efter vecka 12 ska enligt SD ansöka om godkännande hos Socialstyrelsen.

– Det är inget konstigt, så ser det ut i de flesta länder i Europa, säger Julia Kronlid, riksdagsledamot och partiets flitigaste debattör i abortfrågan.

”SD slår in öppna dörrar”

De senaste månaderna har partiet gjort klart att man vill profilera sig mer mot den kvinnliga delen av befolkningen. När skuggbudgeten presenterades i oktober framhöll SD att 70 procent av satsningarna var ämnade för kvinnor. Kvinnorna utgör i dag 36 procent av Sverigedemokraternas väljare och partiet har historiskt sett haft svårt att locka till sig just dem.

Folkpartiets kvinnoförbund ifrågasätter hur partiets ställning i abortfrågan går i hop med en politik som gynnar kvinnor.

– Högerextrema och konservativa krafter har alltid strävat efter att kontrollera kvinnans sexualitet och reproduktion. Att stå upp för fri abort är viktigare än någonsin, säger Jenny Sonesson , utrikespolitisk talesperson för Liberala Kvinnor.

Hon tillägger:

– 95 procent av alla aborter sker innan vecka 12, SD slår in öppna dörrar.

”Partiet är kluvet”

Men varken Carina Herrstedt (SD) eller Julia Kronlid (SD) ser något problem med att sänka tidsgränsen för abort ur ett kvinnoperspektiv. Tvärtom framhåller de att det är kvinnorna i SD som driver frågan.

– Vi har inte påstått att det gynnar kvinnor. Det är ett etiskt dilemma. Det handlar om kvinnan å en sidan och barnet å andra sidan. Partiet är också kluvet i den här frågan, det finns folk som tycker både det ena och det andra, säger Carina Herrstedt.

När Sverigedemokraterna debatterat frågan om abort den senaste tiden har de flera gånger fått draghjälp från organisationen Ja till Livet. Julia Kronlid vill inte svara på frågan om hon är medlem i organisationen.

– Var jag är medlem har inget med det här att göra. Det är inte relevant, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN