Många döda i ny rysk explosion

1 av 6
NYHETER

Ryska Volgograd skakades i morse av ännu en explosion – den andra på bara två dagar.

Minst 14 personer dödades i en kraftig smäll på en trådbuss mitt i rusningstrafiken.

En självmordsbombare tros ligga bakom attentatet.

I går dog 17 personer i ett sprängdåd mot en järnvägsstation i staden, bland dem två barn födda år 2000 och 2001. Ett 30-tal skadades och vårdas fortfarande på sjukhus.

Nu har ytterligare en explosion inträffat i samma stad.

Troligt självmordsdåd

Trådbussen var full av resenärer när explosionen inträffade i morgonrusningen strax efter klockan åtta, lokal tid.

Rysk tv visade bilder på förvridna rester av trådbussen, med taket bortslitet och splitter spritt över gatan. Explosionen var så kraftig att fönster i hus runt omkring krossades.

Ryska hälsomyndigheten uppger nu att 14 personer dött och att nära 30 skadats, rapporterar Itar-Tass. Initialt var dödssiffran tio, men fem personer som skadades ska ha dött på sjukhus.

Enligt de första rapporterna var explosionen så kraftig att trådbussen blev totalförstörd. Källor uppger för ryska nyhetsbyråer att det troligen rörde sig om ett sprängattentat, skriver AFP.

– Detta är ytterligare ett terrordåd, den här gången mot en trådbuss, sa en utredare till RIA Novosti.

Enligt flera nyhetsbyråer säger ryska utredare att en manlig självmordsbombare låg bakom dådet.

Dåden kan hänga ihop

Bomben mot trådbussen ska ha haft en kraft motsvarande minst fyra kilo av sprängämnet TNT och ha varit fylld med samma slags "skadande element" som den bomb som exploderade i går.

– Eftersom de skadande elementen i de två sprängladdningarna är identiska bekräftas utredningens teori om att det finns kopplingar mellan de två terrorattackerna, säger utredningskommissionens talesman Vladimir Markin till Interfax.

Räddnings- och specialstyrkor ska ha skickats till Volgograd – bland dem en grupp på 22 psykologer.

En självmordsbombare tros ha utlöst explosionen på järnvägsstationen i går. Antalet döda steg under natten från 16 till 17 när en av de skadade avled på sjukhus, enligt hälsodepartementet.

I oktober dog sju människor och 40 skadades sedan en kvinnlig självmordbombare slagit till på en buss i staden.

– Det borde ha varit den verkliga väckarklockan. Två bomber dagarna efter varandra är väldigt illa och ett tecken på att myndigheterna inte klarar av säkerheten, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

IOK tror på säkert OS

Efter gårdagens attentat uppgav president Vladimir Putins talesperson att presidenten beordrat alla myndigheter i rättskedjan att vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla säkerheten. Säkerheten har skärpts också i Moskva, uppger TT-Reuters.

Volgograd ligger cirka 70 mil nordost om Sotji där OS invigs i februari, och inte långt från norra Kaukasus där muslimska terrorgrupper bekämpar rysk överhöghet. Volgograd är även en av de städer där fotbolls-VM 2018 ska spelas.

Internationella olympiska kommittén har under måndagen uttryckt medlidande med Ryssland, men sagt att man är övertygad om Rysslands förmåga att skydda spelen, rapporterar Fox News.

Presidenten för Rysslands olympiska kommitté, Aleksandr Zhukov, säger till Itar-Tass att alla försiktighetsåtgärder vidtagits inför OS.

– Jag tror inte att ytterligare åtgärder kommer att vidtas till följd av terrorattackerna i Volgograd. Vi är förvissade om att allt som kunnat göras har gjorts.